In januari viel er veel regen in Israël

De afgelopen maand was een van de natste januari’s in de afgelopen 80 jaar. Het Meer van Galilea steeg op één dag met acht centimeter. De verwachting is dat het vandaag blijft regenen en koud blijft.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: weer
Zicht op de besneeuwde top van de berg Hermon op 1 februari 2024. Foto: Michael Giladi/Flash90

Januari was een uitzonderlijke maand wat betreft het weer in Israël, met zware regenval en ongewoon hoge temperaturen. De hoeveelheid neerslag lag in veel delen van het land ver boven het langetermijngemiddelde, vooral in het noorden en midden van het land, waar sommige gebieden tot twee keer zoveel regen kregen als normaal. Hierdoor was januari een van de natste in de afgelopen 80 jaar.

Bovendien was januari warmer dan normaal, een combinatie die zeldzaam is in de weersgeschiedenis van Israël. De meeste neerslag viel in twee periodes: midden januari en tegen het einde van de maand, in februari.

De Ayit waterval op de Golan Hoogvlakte op 27 januari 2024. Foto: Michael Giladi/Flash90

De hoeveelheid neerslag varieerde sterk van regio tot regio: in gebieden zoals de Galilea, de Golan Hoogvlakte, de noordelijke valleien en de kustvlakte werd tussen de 250 en 350 mm gemeten. Vooral delen van Boven-Galilea en de noordelijke Golanhoogten vielen op met tot wel 400 mm neerslag.

Winter in Israël

De afgelopen dagen is het hevig blijven regenen, vooral in het midden van het land. In Tel Aviv werd bijvoorbeeld binnen een uur 18 mm neerslag gemeten en vannacht in totaal 40 mm. Het Kfar HaYarok station in Ramat Hasharon registreerde nog hogere waarden – 25 mm in een uur, 48 mm in drie uur en een totaal van 63 mm van middernacht tot de ochtend.

Stormachtig weer in Tel Aviv. Foto: Miriam Alster/Flash90

Deze laatste regenval voegt iets toe aan een al regenachtig begin van het jaar en verhoogt de totale regenval tot ver boven het seizoensgemiddelde. Het waterpeil van het Meer van Galilea werd ook beïnvloed door de zware regenval. Op 1 februari 2024 was het waterpeil van het meer -210,575 m, wat overeenkomt met een stijging van 8 cm ten opzichte van de dag ervoor. Het is nog steeds 1.775 meter onder de bovenste rode lijn.

Hoewel de neerslag geen historische records brak, wordt januari nog steeds beschouwd als een uitzonderlijk natte maand in vergelijking met voorgaande jaren. In gebieden waar twee keer zoveel neerslag viel als normaal, was het zelfs een van de natste van de afgelopen zeven tot acht decennia. Vergelijkbare extreme neerslaghoeveelheden werden geregistreerd in 2020, 2000, 1974 en 1969.

Regen in Jeruzalem. Foto: Chaim Goldberg/FLASH90

En hier is het weerbericht voor vandaag: Er worden af en toe buien en geïsoleerde onweersbuien verwacht in het midden en zuiden van Israël. Er is een risico op overstromingen in de oostelijke en zuidelijke wadi’s. In de loop van de ochtend kunnen er overstromingen optreden, vooral in de noordelijke kustvlakte. In het zuiden zal het erg winderig zijn. Ongewoon koud. Afzonderlijke buien en onweer in het noorden en midden van de avond. Verwachte temperaturen voor vandaag en vanavond: Jeruzalem 4-9, Tel Aviv 10-15, Haifa 8-13, Tiberias 10-15, Ein Gedi 12-17, Beer Sheva 7-10 en Eilat 11-19.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox