In Israël ontwikkelde robotaxi’s volgend jaar in München

Robotaxi’s zonder bestuurder, ontwikkeld door de Israëlische kampioen in autonome-rijtechno­logie Mobileye en zijn partners, mogen volgend jaar in de straten van München rijden, nu Duitsland een wet heeft aangenomen die bestuur­der­loze voertuigen op de weg toestaat.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Plannen voor de robotaxi­dienst, die ook in Tel Aviv van start zal gaan, werden onlangs onthuld op de IAA Mobility Conference in München. Intel CEO Pat Gelsinger en Sixt SE Co-CEO Alexander Sixt kondigden de samenwerking aan, waarbij passagiers naar keuze een gewone of een chauffeur­loze taxi kunnen oproepen via de Sixt app of Moovit app.

Intel nam Mobileye in 2017 over voor een recordbedrag van 15,3 miljard dollar en kocht Moovit vorig jaar voor onge­veer 900 miljoen dollar. Sixt is een inter­nationale leverancier van mobiliteits­diensten met zijn hoofd­kan­toor in München, Duitsland.

De CEO’s onthulden ook de voertuigen zelf, markeren de eerste keer dat Mobileye zijn volledig geïntegreerde zelfrijdende systeem toonde in een auto die zal worden gebruikt voor commerciële ritten.

Mobileye test sinds 2018 autonome voertuigen zonder bestuurder in Tel Aviv. Het heeft soortgelijke tests uitgevoerd in New York, Detroit, Tokio en Shanghai, Mobileye heeft ook plannen om zijn auto’s later dit jaar in Parijs te gaan testen. Deze testritten vervoerden echter geen passagiers.

In 2020 was Duitsland het eerste Europese land dat groen licht gaf voor het testen van de bestuur­der­loze auto’s, en wel in München, de plaats is waar ook Sixt is gevestigd. Daardoor kunnen de robotaxi’s volgend jaar in München beginnen met proefritten. Na de tests en in afwachting van de wettelijke goedkeuring, zal de vloot worden ingezet voor commerciële activiteiten.

In de beginfase van de Mobileye-Sixt-venture met passagiers zal er echter te allen tijde een hands-off veiligheids­bestuurder bij de passagiers in de auto zitten. De auto’s zullen pas echt bestuur­der­loos worden na goedkeuring door de wetgever.

Hoewel de elektrische voertuigen een actie­radius van 500 km hebben, zullen de passagiers tijdens de eerste fasen van het experiment alleen binnen de stads­grenzen van Tel Aviv en München kunnen rijden. De vloot van Tel Aviv zal beginnen met 20 auto’s en worden uitgebreid naarmate het project vordert.

De bestuurderloze technologie van Mobileye is geba­seerd op een systeem van camera’s, radar, digitale kaarten, software-algoritmen en kunstmatige intelligentie om auto’s te navigeren.

‘Met sterke logistieke en operationele partners als Sixt kan Mobileye de belofte van volledige autonomie tot leven brengen in steden over de hele wereld,’ zei Mobileye CEO Amnon Shashua. ‘We zijn verheugd dat Duitsland als eerste die stap neemt’.

Bronnen: Israel21c, UWI.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.