IKEA heropent winkels in Israël, ondanks Corona-regels

IKEA Israël trotseerde zondag de corona-voor­schriften van de regering en heropende zijn winkels in de Joodse Staat. De klein­handels­gigant heeft de overheid maan­den­lang onder druk gezet om terug te keren naar de normale gang van zaken, of economische ineen­storting te riskeren.

Door Redactie Israel Today |

De regering in Israël heeft enkele winkelcentra toegestaan om te heropenen, met de beperking dat slechts een handjevol klanten tegelijk de afzonderlijke winkels bezoeken. Grotere woon­waren­huizen zoals IKEA mogen de deuren nog steeds niet openen.

Maar IKEA dreigt al sinds weken met heropening, ondanks de beperkingen van de overheid, met het argument dat het bedrijf door de voortdurende sluiting uiteindelijk te gronde zal gaan. Duizenden kleinere Israëlische bedrijven met minder slagkracht dan IKEA zijn al failliet gegaan, en eigenaren en ondernemers die alles hebben verloren zijn zich tot premier Benjamin Netanyahu gaan wenden.

Toen IKEA enkele weken geleden aankondigde dat het zijn woonwinkels zou heropenen, dreigde de regering met het sturen van politieagenten om de toegang tot zijn vier locaties te blokkeren. Tijdens de heropening van zondag kwamen gemeentelijke inspecteurs bij de IKEA-winkel in Rishon Letzion opdagen en stuurden klanten weg.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.