“Ik hoop dat ze haar neerschieten, ik hoop dat het snel gaat”

Eden Yerushalmi werd 91 dagen geleden ontvoerd op het Supernova Festival.

Door Amelie Botbol | | Onderwerpen: Hamas, oorlog in Israël
Eden Yerushalmi, die op 7 oktober werd ontvoerd op het Supernova muziekfestival. Foto: Met dank aan Shani Yerushalmi.

“Toen haar telefoon afging, zei ik: ‘Ik hoop dat ze haar neerschieten, ik hoop dat het snel gaat,'” vertelde Shani Yerushalmi, 25, uit Tel Aviv aan JNS. “Ik had nooit gedacht dat ze haar zouden ontvoeren.” Hamas terroristen ontvoerden Shani’s zus Eden, een 24-jarige Pilates lerares, van het Supernova muziekfestival op 7 oktober.

Die dag begon de regen van raketten op Israël om 6.30 uur. Eden, die als barman op het festival werkte, belde haar moeder om te vertellen dat het evenement was afgelast en dat ze snel thuis zou zijn.

Een uur later belde Eden opnieuw.

“Ik werd wakker door mijn moeder die door de telefoon schreeuwde,” vertelt Shani, omdat de terroristen het vuur hadden geopend op de feestgangers.

Shani pakte de telefoon van haar moeder en begon een gesprek met haar zus dat meer dan drie uur zou duren.

Eerst verstopte Eden zich in een auto, roerloos naast de lichamen van vrienden die waren neergeschoten.

“Ze kon het geluid van bloed dat op de grond droop horen terwijl ze voor dood speelde,” zei Shani over de ervaring van haar zus. “Ik zei haar dat ze daar niet naar moest luisteren en zich in plaats daarvan moest concentreren op het geluid van mijn stem.”

Even later rinkelde de telefoon van een van de vermoorde mannen, wat de angst aanwakkerde dat Shani ontdekt zou worden.

Uiteindelijk naderde iemand de auto, een Israëlische man die haar zei dat ze naar een bebost gebied moest vluchten.

“Ik dacht dat ik mijn zusje kwijt was, omdat haar telefoon kapot was. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van een onbekend nummer. Eden had de telefoon van een vriendin meegenomen.”

“Ze vertelde me dat ze niet meer bij de Israëlische man was en dat hij was opgepakt,” zegt Shani.

Eden bleef urenlang ineengedoken in de rimboe.

“Op een gegeven moment kropen er mieren in haar gezicht en beten haar. Ik schreeuwde tegen haar dat ze niet moest huilen. Ik wist dat ze haar anders zouden vinden,. En dat gebeuirde ook,” vertelt Shani.

“Ik vertelde haar dat de politie onderweg was. We belden het leger, maar er kwam niemand.

Eden Yerushalmi op het Supernova muziekfestival bij Kibboets Re’im, 6 oktober 2023. Foto: Met dank aan Shani Yerushalmi.

Toen hoorde Eden mannen in het Arabisch schreeuwen.

“Ik kon ze door de telefoon horen,” zei Shani. “Ik wist dat dit mijn laatste momenten met mijn zus waren. Ik was net begonnen om het gesprek op te nemen toen ze fluisterde: ‘Ze hebben me gevonden’.”

Op de opname is te horen hoe de Hamas-terroristen het woord ‘Ta’ala’ zeggen voordat het telefoongesprek eindigt.

Ta’ala is een Arabische term voor majesteit en betekent “[Allah], de Allerhoogste”.

Tijdens het gesprek bleef Shani in haar slaapkamer, weg van het lawaai en de hysterie van de rest van de familie. Ze was zich niet bewust van de omvang van het Hamas bloedbad en realiseerde zich niet dat ongeveer 240 mensen naar de Gazastrook waren gebracht, waaronder 40 van het Supernova festival.

Shani gaf toe opgelucht te zijn dat haar zus niet ter plekke was gedood. Ze hoopte dat ze niet alleen gevangen zou worden gehouden en dat de omvang van de crisis genoeg druk zou creëren om de vrijlating van alle gijzelaars te bewerkstelligen.

In november werden inderdaad 105 Israëlische en buitenlandse onderdanen vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren met Hamas van een week, dat Hamas al snel verbrak.

Eenennegentig dagen later is Eden nog steeds in Gaza.

Van de ongeveer 1200 mensen die op 7 oktober door terroristen werden vermoord, werden er 364 doodgeschoten, verminkt, seksueel misbruikt en/of onherkenbaar verbrand tijdens het Supernova evenement in de buurt van Kibboets Re’im.

Precies een week later bracht Eden haar 24e verjaardag door in gevangenschap.

Shani zegt dat ze blijft hopen dat nieuwe onderhandelingen zullen leiden tot de vrijlating van haar zus.

“Ze [de terroristen] zouden de jonge vrouwen vrijlaten op de dag dat het staakt-het-vuren afliep. Sommigen zeggen dat ze dat niet hebben gedaan omdat ze niet wilden dat ze zouden vertellen wat er in Gaza is gebeurd,” zei Shani.

“Ik hoop dat er geen verkrachtingen waren, maar als dat wel zo is, zijn sommigen misschien al drie maanden zwanger. We moeten ze nu vrij krijgen,” voegde ze eraan toe.

Ondanks het falen van de inlichtingendienst en de beveiliging op 7 oktober, zegt Shani dat de regering prioriteit heeft gegeven aan de kwestie van de gijzelaars.

“Elke dag sterven er soldaten zo jong als Eden. Ik weet waarom sommige mensen zeggen dat de regering niet genoeg doet. Ik begrijp niet hoe iemand dat kan zeggen,” legt ze uit.

Shani twijfelt er niet aan dat haar zus thuis zal komen.

“Ze was niet gewond toen ze werd opgepakt. Ze vormde geen bedreiging voor hen; ze hadden geen reden om haar iets aan te doen. Maar we hebben hier niet te maken met rationele wezens,” zegt Shani. “Eden was sterk op 7 oktober. Ze had de juiste reflexen om in leven te blijven. Ik weet dat ze net zo sterk is in gevangenschap. Ze wil overleven en zal terugkomen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox