IJshockey maakt geschiedenis in de woestijn

Er is geschiedenis geschreven in Dubai: voor het eerst sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten vond een professioneel sportevenement plaats tussen teams uit Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Door Yossi Aloni |

Het evenement was een ijshockey­wedstrijd tussen de ‘Chiefs‘ uit Bat Yam en de ‘Camels’ uit Dubai, die werd gehouden in een professionele ijshockey-arena in Dubai.

Het Israëlische team, de ‘Chiefs’ uit Bat Yam, in Dubai.

Het team uit Bat Yam, dat de Israëlische kampioen van het seizoen 2018/2019 is, versloeg de Camels uit Dubai met 9-6 in de wedstrijd op vrijdagochtend, en met 10-7 op zaterdagavond. Er werd dus rekening gehouden met de islamitische gebedstijd, vrijdagmiddag, en met de Shabbat. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken merkte op dat dit de eerste keer is dat een dergelijke sport­wedstrijd wordt gehouden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, hoewel er een aantal overeen­komsten zijn ondertekend tussen de diverse sportbonden.

De Israëli’s werden hartelijk ontvangen door de lokale bevolking, hoewel de wedstrijd zonder fans werd gehouden wegens de Corona-beperkingen.

De commissaris van de National Hockey League (NHL), de meest prestigieuze hockey league ter wereld, Gary Bettman, stuurde een opgenomen groet naar de wedstrijd en zei: ‘We sturen onze felicitaties voor deze historische gebeurtenis. De eerste professionele wedstrijd tussen een team uit Israël en een team uit de Emiraten. We zijn er trots op dat hockey mensen bij elkaar kan brengen. We willen alle deelnemers feliciteren en hopen dat dit het eerste van vele evenementen is.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.