IDF zet nieuwe robot in voor bewaking grens met Gaza

De IDF integreert al enige tijd robotica en andere geavan­ceerde technologie in haar inlich­tingen­operaties, en intro­duceert nu een semi-autonoom robot­systeem, dat een van de eerste militaire robots ter wereld is die soldaten aan de grenzen kan vervangen.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Het robotsysteem, ontwikkeld door de IDF en het bedrijf Israël Aerospace Industries (IAI), met de naam ‘Jaguar’ wordt momenteel geïntegreerd in de Gaza-divisie in het zuiden van Israël om de grens tussen Israël en Gaza te beschermen.

De robot-auto is uitgerust met tientallen sensoren, een geauto­matiseerd aan­drijf­systeem, geavan­ceerde vuur­mogelijk­heden en een omroep­installatie om burgers te waarschuwen, en maakt de IDF tot een efficiënter en techno­logisch geavan­ceerder leger. Zo houdt de ‘Jaguar’ 24 uur per dag, 7 dagen per week, de grens tussen Israël en Gaza in de gaten om terroristische activiteiten te herkennen en te bestrijden.

De ‘Jaguar’ is uitgerust met een 7,62 mm MAG-machine­geweer, dat zowel bij stilstand als rijdend werkt. Bovendien heeft hij de mogelijkheid om zichzelf te vernietigen als hij in vijandelijke handen valt.

Het meest unieke aspect van de ‘Jaguar’ is zijn semi-auto­nome systeem: de robot heeft het vermogen om zelf naar een bepaalde bestemming te rijden, hij weet obstakels en hobbels te herkennen en te omzeilen met behulp van sensoren en een geavanceerd rijsysteem. IDF-waarnemers en commandanten hebben echter de volledige operationele controle.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.