IDF voltooit evacuatieoperatie in zuidelijke Gazastrook

Israël begon de evacuatieoperatie in Zeitoun in aanloop naar een buurtbeheerinitiatief van lokale gemeenschapsleiders.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Activiteiten van de Israëlische Strijdkrachten in de zuidelijke Gazaanse wijk Zeitoun, 3 maart 2024. Foto: IDF.

De Israëlische Strijdkrachten (IDF) kondigden zondagavond aan dat ze een schoonmaakoperatie van twee weken in de zuidelijke Gazaanse wijk Zeitoun hadden voltooid. Meer dan 100 terroristen werden gedood en de infrastructuur gebruikt door Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad werd vernietigd.

Grondtroepen van de IDF trokken half november voor het eerst Zeitoun binnen, dat eerder werd beschouwd als een belangrijk bolwerk van Hamas. Op 20 november kondigde de IDF aan dat soldaten van de 188e Brigade de controle hadden overgenomen over belangrijke structuren van het Zeitoun-bataljon van de terreurgroep.

Eerder deze maand echter, vertelden vier inwoners van Gaza City aan Associated Press dat Hamas probeerde zijn vermogen om te regeren te herstellen in gebieden van Gaza waaruit Israëlische troepen zich hebben teruggetrokken door politieagenten in te zetten en een deel van de salarissen aan ambtenaren te betalen.

Wapens gevonden door soldaten van de Israel Defense Forces in de zuidelijke Gaza-wijk Zeitoun. Foto: IDF.

Als onderdeel van de voorbereidingen voor een proefprogramma waarbij leiders van de gemeenschap Hamas moeten vervangen in de regering van Zeitoun, lanceerden de Israel Defense Forces op 19 februari een grootschalige opruimingsoperatie in de wijk.

Volgens het leger doodden de soldaten meer dan 100 terroristen en ontdekten en vernietigden ze meer dan 35 terroristische faciliteiten van Hamas en de Islamitische Jihad, waaronder wapenopslagplaatsen en productiefaciliteiten.

De troepen ontdekten ook tunnelinfrastructuur, raketlanceerinstallaties met “honderden lanceerinrichtingen” en een faciliteit die toebehoorde aan de leider van de Hamasbrigade in Gaza Stad, Izz ad-Din Haddad, zei de IDF.

Met behulp van drones identificeerde en arresteerde de 401ste Brigade tientallen Hamas-terroristen, die na ondervraging informatie gaven die “nuttig zal zijn bij toekomstige activiteiten”. Aldus de IDF.

Sommige terroristen hielden zich schuil tussen de burgerbevolking in Zeitoun, voegde het leger eraan toe, en deelde beelden van een Hamas-ploeg die een ambulance als dekking gebruikt.

Een terreurcel van Hamas probeert een antitankraket af te vuren op Israëlische troepen. Een straaljager van de Israëlische luchtmacht valt de terreurgroep onmiddellijk aan. Verschillende terroristen werden gedood bij de aanval, de rest wist te ontsnappen en zich te verbergen in een ambulance.

Bij een ander incident identificeerden Israëlische strijdkrachten een sluipschutter van Hamas die vuurde vanuit een nabijgelegen gebouw. Een luchtaanval van de IAF schakelde de dreiging uit.

Op zondag kondigden de Israëlische strijdkrachten aan dat ze hun operatie in het voormalige Hamasbolwerk Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook zouden uitbreiden. Het leger bevestigde een massale aanvalsgolf waarbij de IAF en artillerie binnen zes minuten ongeveer 50 doelen raakten.

Ook op zondag kondigde de IDF aan dat Dennis Yekimov uit Beersheva, een soldaat van het 17e Bataljon van de Bislamach Brigade, op zaterdag werd gedood in de zuidelijke Gazastrook.

  • Het doet ons verdriet om de dood van nog een IDF-soldaat te melden: de 33-jarige sergeant-majoor (res.) Dennis Yekimov werd gedood in Gaza tijdens de huidige operatie tegen #Hamas-terroristen. Moge zijn nagedachtenis voor altijd een zegen zijn. 🕯️ pic.twitter.com/SRWrVXUruH – StandWithUs (@StandWithUs) 3 maart 2024

Met de dood van Jekimov zijn er in totaal 586 IDF-soldaten gedood sinds het begin van de oorlog van Hamas tegen de Joodse staat op 7 oktober.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox