IDF-vertegenwoordiger: Er is geen “kolonistengeweld”

“Natuurlijk zijn er wetsovertredingen, maar we hebben het slechts over een paar incidenten,” zei een hoge militaire functionaris.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: kolonisten, Judea en Samaria
Israëlische veiligheidstroepen beveiligen het gebied terwijl Israëlische kolonisten de Oude Stad van Hebron bezoeken, 23 januari 2024. Foto: Wisam Haslamoun/FLASH90

Vertegenwoordigers van het Israëlische verdedigingsleger vertelden leden van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset op woensdag dat er “geen sprake van kolonistengeweld” is in Judea en Samaria.

“Er zijn nationalistische overtredingen, maar we hebben het slechts over een paar incidenten… We hebben groot respect voor de inwoners van Judea en Samaria. Ze zijn onze broeders en het is onze plicht om hun veiligheid te garanderen,” vertelde de hoge IDF-functionaris aan wetgevers tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren.

De functionaris benadrukte echter dat, hoewel er slechts een handvol incidenten waren geweest, deze aanvallen “door iedereen aan de kaak moeten worden gesteld, zodat de weinigen niet een hele bevolking in diskrediet brengen”, zoals Arutz 7 rapporteert.

Volgens de IDF en de Israëlische politie is het Joodse geweld tegen Palestijnen in Judea en Samaria gestaag afgenomen. Eerder dit jaar bestempelde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen berichten over toenemend “kolonistengeweld” als “laster” en “een leugen die losstaat van de werkelijkheid”.

Zie ook: Hoe de “kolonistengeweld” campagne werkt

Op 1 februari vaardigde de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel uit tegen “individuen die vrede, veiligheid en stabiliteit ondermijnen” in Judea en Samaria, waarbij hij verwees naar “hoge niveaus van extremistisch kolonistengeweld, gedwongen verplaatsing van mensen en dorpen, en de vernietiging van eigendommen”.

Het Witte Huis noemde vier Israëlische Joden als doelwit van de sancties: Yinon Levi van Meitarim Farm, David Chai Chasdai van Givat Ronen, Einan Tanjil van Kiryat Ekron en Shalom Zicherman van Mitzpe Yair. Van de vier is alleen Chasdai ooit in conflict gekomen met de Israëlische autoriteiten.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, heeft de sancties van de regering Biden tegen Judea beschreven als een “schande” die mogelijk iedereen kan treffen die zich uitspreekt tegen de oprichting van een Palestijnse staat.

“Dus iedereen van wie het State Department denkt dat hij vijandig staat tegenover de oprichting van een Palestijnse terreurstaat kan op een ochtend wakker worden en zijn geld bevroren vinden op zijn bank!” twitterde Friedman op 13 februari.

“Dit is niet alleen onwettige inmenging in de binnenlandse politiek van een ander land (en een belangrijke bondgenoot bovendien!), maar het straft Israëliërs ook onwettig voor het uitoefenen van hun vrijheid van meningsuiting,” zei de ambassadeur.

Zie ook: Israëlische minister van Buitenlandse Zaken veroordeelt afschildering van “kolonistengeweld” als “bloedbelijdenis

In een toespraak voor de Nationale Israël Missie van de Conferentie van Voorzitters van Grote Amerikaanse Joodse Organisaties op 18 februari, zei Jack Lew, ambassadeur van de VS in Israël, dat de kwestie van de sancties “overdreven” was.

“Dit bevel heeft geen invloed op alle Israëli’s en zelfs niet op alle kolonisten, maar alleen op de kleine minderheid die zich bezighoudt met gewelddadig extremisme, en we hebben altijd die bezorgdheid gedeeld, samen met een toezegging om alles te doen wat in onze macht ligt om hen te stoppen, samen met een oproep aan de regering van Israël om effectieve actie te ondernemen,” zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox