IDF verontschuldigt zich voor oefening waarin Joodse “kolonisten” Arabieren ontvoeren

“Het scenario in kwestie had niet geoefend mogen worden en was een vergissing,” zei IDF-stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, Judea en Samaria
IDF-majoor-generaal Yehuda Fox spreekt tijdens zijn beëdigingsceremonie op het hoofdkwartier van het Central Command in Jeruzalem, op 11 augustus 2021. Foto: Flash90

De top van de Israëlische defensiemacht heeft zich dinsdag verontschuldigd voor een militaire oefening waarbij de ontvoering van Palestijnse Arabieren door joodse kolonisten in Samaria werd gesimuleerd.

“Het scenario in kwestie had niet geoefend mogen worden en was een vergissing,” gaf IDF stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi toe tijdens een bezoek aan de troepen die vechten tegen Hamas-terroristen in de Gazastrook.

“In Judea en Samaria worden de strijdkrachten geconfronteerd met bruut terrorisme in een complexe omgeving. De oefening van gisteren was bedoeld om de strijdkrachten voor te bereiden op verschillende scenario’s om hun operationele paraatheid te verbeteren,” legde hij uit.

“We betreuren iedereen die hierdoor gewond is geraakt,” voegde Halevi eraan toe, en hij beloofde “onderzoek te doen en te leren”. Hij benadrukte dat de soldaten van IDF Central Command, onder leiding van generaal-majoor Yehuda Fox, “de klok rond werken en hun leven riskeren voor de veiligheid van de bewoners.”

De verontschuldiging kwam kort nadat reservisten die deelnamen aan de oefening een brief hadden gepubliceerd waarin ze de IDF ervan beschuldigden hen op een “cynische en verachtelijke” manier te gebruiken en waarin ze eisten dat de “persoon die hiervoor verantwoordelijk is in het Centrale Commando” uit zijn functie zou worden ontheven.

Eerder op dinsdag gaven vooraanstaande politici uit Judea en Samaria een verklaring uit waarin ze de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant opriepen om “de persoon te ontslaan die de oefening heeft geschreven waarin de ontvoering van een Palestijn door een Israëliër wordt gesimuleerd”.

Netanyahu droeg daarop de IDF op om de zaak te onderzoeken. “Dit fictieve scenario heeft niets te maken met de realiteit, is ongepast en doet onrecht aan een hele en waardevolle gemeenschap,” zei de premier.

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir zei dat de militaire functionarissen die opdracht gaven voor de oefening, waarin “de kolonisten worden afgeschilderd als de vijand en de Palestijnen als slachtoffers, lijden aan ernstige morele blindheid.”

In een interview met Army Radio zei minister van Financiën Bezalel Smotrich dat de oefening herinneringen opriep aan antisemitische laster.

“Er is nog nooit een geval geweest waarin een kolonist een Arabisch kind heeft ontvoerd. Dit doet enigszins denken aan de bloedsprookjes die beweerden dat christelijke kinderen werden ontvoerd en afgeslacht om matzah te maken. Een dergelijk geval van ontvoering heeft zich nog nooit voorgedaan,” zei Smotrich.

“We verwelkomen de duidelijke en belangrijke verklaring van de stafchef,” reageerde Israel Ganz, hoofd van de Binyamin Regional Council, die ongeveer 50 gemeenschappen in Judea en Samaria bestuurt. Hij merkte op dat generaal-majoor Yehuda Fox zich ook aansloot bij de verontschuldigingen.

“Het voorstellen van de kolonisten als een agressieve kracht waartegen de IDF zich moet bewapenen als onderdeel van de oorlogsvoorbereidingen, is een misleiding die het imago van de nederzetting en het land schaadt,” legde Ganz uit.

Zie ook: De mythe van “Joods kolonistengeweld”.

In een toespraak tot vertegenwoordigers van de gemeenschap en lokale ambtenaren op dinsdag, verontschuldigde Fox zich aan “iedereen die schade had opgelopen”, meldde Israel Hayom.

“Het is onze taak om de bewoners te beschermen en daar houden we ons mee bezig. We hebben een fout gemaakt; we zullen het incident onderzoeken, ervan leren, consequenties trekken en het snel beter doen,” zei de generaal.

Sinds zijn aanstelling in 2021 is Fox herhaaldelijk bekritiseerd door rechtse activisten en politici.

In juli meldde de Israëlische krant Israel Hayom dat Fox eenzijdig het regeringsbeleid had ondermijnd door het aantal troepen te verminderen dat was toegewezen aan het handhaven van Palestijnse bouwovertredingen.

Na de Hamas-aanvallen van 7 oktober vormden activisten een protestgroep als reactie op het besluit van Fox om het oogsten van Palestijnse olijven in de buurt van Israëlische gemeenschappen in het gebied toe te staan, zelfs nadat verschillende Palestijnen waren betrapt op het naleven van veiligheidsmaatregelen van de gemeenschap.

Daarnaast heeft Fox herhaaldelijk oproepen van de regering en het publiek afgewezen om opnieuw controleposten en wegversperringen op te richten in de buurt van Palestijnse terreurhaarden in de Jordaanvallei en het noorden van Samaria.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox