IDF stafchef: maak plannen voor een aanval op Iran

Terugkeren naar het nucleaire akkoord met Iran zou een slechte zaak zijn, waarschuwde IDF-stafchef Aviv Kochavi. Hij verklaarde dat het Israëlische leger verschillende plannen aan het voorbereiden is voor een aanval op de Islamitische Republiek.

Door TPS |

Kochavi (foto) sprak afgelopen dinsdag bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Instituut voor Nationale Veiligheids­studies (INSS), en zei in zijn openingsspeech dat ‘al onze vijanden in een diepe depressie zijn, zowel economisch als vanwege het Coronavirus, en er is een diep wantrouwen is bij de bevolking in de manier waarop hun regimes omgaan met de problemen.’

‘Israël en de IDF hebben in de loop der jaren hun samen­werkings­verbanden met andere landen versterkt. Wij hebben de sterkste samenwerking met de Verenigde Staten op strategisch en operationeel gebied, waarbij een zeer hoog niveau van vertrouwen is bereikt,’ merkte hij op.

Hij onderstreepte dat ‘terugkomend op het nucleaire akkoord met Iran en zelfs als er een verbeterd akkoord wordt bereikt, het een slecht akkoord zal zijn op operationeel en strategisch niveau, en daarom moet zo’n akkoord niet worden toegestaan.’

Dit standpunt, dat overeenstemt met dat van premier Benjamin Netanyahu, brengt Israël in conflict met de nieuwe regering-Biden, die heeft aangekondigd te streven naar een gewijzigd akkoord met Iran. Israël heeft gewaarschuwd dat een terugkeer naar het nucleaire akkoord de regio in een nucleaire wapen­wedloop zou doen belanden en Iran niet zou verhin­deren een kernbom te verwerven, een realiteit die Israël niet kan aanvaarden.

Gelet op de toenemende dreiging van Iran, zei Kochavi dat hij ‘de IDF heeft geïnstrueerd om een aantal operationele plannen voor te bereiden naast de bestaande plannen, en we werken aan deze plannen, en we zullen ze in het komende jaar openstellen. De plannen moeten op tafel liggen, worden geoefend en klaar zijn voor actie.’

Hij verduidelijkte verder dat ‘als de nucleaire deal van 2015 werkelijkheid was geworden, Iran uiteindelijk in staat zou zijn geweest om verder te gaan om een bom te ontwikkelen, aangezien de overeenkomst geen beperkingen bevatte die dit uiteindelijk zouden voor­komen. Iets dergelijks is een slechte zaak en moet niet worden toegestaan.’

Screenshot van een recent bekend geworden ondergrondse Iraanse raketsilo.

Sprekend over een toekomstige oorlog tegen Iran, schetste hij een verontrustend beeld van massale verliezen en massale raketaanvallen op Israël.

‘Dit is voor mij een gelegenheid en een verplichting om de burgers van de staat Israël er op de duidelijkste manier te waarschuwen, dat op de cruciale dag, tijdens de oorlog, hier veel raketten zullen vallen en dat het niet gemakkelijk zal zijn,’ waarschuwde hij.

‘Tegenover deze dreiging zullen wij echter een zeer grootscheepse aanval uitvoeren.’

‘Het aanvallen van één enkele raket­lanceer­installatie, binnen of naast een bewoond huis, zal schade aan een flatgebouw in Israël voorkomen en daarmee voorkomen dat tientallen mensen schade ondervinden. Het is onze plicht om deze lanceer­installatie aan te vallen, het is onze plicht om ook de tientallen en honderden lanceer­installaties aan te vallen die in het veld zijn opgesteld,’ vervolgde hij.

In verband hiermee heeft Israël Libanon en de Verenigde Naties gewaar­schuwd dat de terreur­organisatie Hezbollah diep verankerd is in de burger­bevolking in Zuid-Libanon, en dat elk vijfde huis dient als wapen­opslag­plaats, waarvan er veel onder de huizen zijn.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.