IDF-soldaten stuiten in de Gazastrook op begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog

“We waren verbaasd om zo’n serene plek te vinden in dit vervloekte gebied,” zei een IDF-commandant.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Gaza
Illustratie. Begraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog liggen verspreid over het Heilige Land. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Israëlische soldaten maakten een onverwachte historische omweg tijdens gevechten in de Gazastrook toen ze op een goed bewaarde Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog stuitten.

Ze kwamen voor een verrassing te staan toen ze op een goed onderhouden Britse begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog stuitten en zich realiseerden dat enkele van de graven Joodse soldaten waren die gemarkeerd waren met Davidsterren, meldde Ynet op woensdag.

De graven, gelegen in het centrum van de Gazastrook in de buurt van de stad Al-Maazi, werden ontdekt door soldaten van de 188e Pantserbrigade van de IDF.

“We vonden ongeveer zeven grafstenen van Joden tussen honderden. We fotografeerden de namen met een beschrijving van de strijd waarin ze vielen,” zei luitenant-kolonel Oren Schindler, commandant van het 74e bataljon van de 118e pantserbrigade.

“We keerden na een paar dagen terug … en zeiden de Kaddisj [het Joodse gebed voor de doden] op bij de graven,” zei hij.

“Het was een opwindend moment. Ik vertelde mezelf dat het niet alleen ons gevecht is – onze oorlog is hier omdat zij hier ook vochten aan het begin van de vorige eeuw,” voegde hij eraan toe.

Op X geplaatste beelden van de soldaten die de Israëlische vlag naast de graven vasthouden, gingen viraal, waarbij één bericht meer dan 3,5 miljoen keer werd bekeken.

Sommigen beweerden dat de goed onderhouden begraafplaats aantoonde dat Hamas ook Joodse graven beschermde, maar zoals Oren uitlegde, “is dit een faciliteit die wordt onderhouden door de Britten via de lokale autoriteiten in Gaza”.

“Het is echt een speciale plek. Om temidden van al deze vernietiging een plek te vinden die een stukje hemel is, groen en schoon,” zei hij. “Het verbaasde ons om zo’n pure plek te vinden in dit vervloekte gebied.”

Oren zei dat zijn troepen hadden gevochten tegen Hamas anti-tank troepen op slechts 100 meter van de locatie, die hen met bazooka’s hadden aangevallen. De soldaten vonden ook een draaibank voor het maken van wapens in de buurt van de begraafplaats.

“We controleerden niet of er een ondergronds pad was onder de begraafplaats omdat we de heiligheid van de begraafplaats niet wilden aantasten,” zei hij. “Op andere begraafplaatsen vonden we gevechtstunnels die Hamas eronder had gebouwd.”

De begraafplaats werd licht beschadigd tijdens de gevechten, maar “het kan hersteld worden,” zei hij.

De begraafplaats is niet de eerste plaats van historisch Joods belang die de IDF tegenkomt in de Gazastrook. In november baden IDF-soldaten in een synagoge uit de zesde eeuw in de regio, de eerste keer in decennia dat Joden daar baden.

De synagoge in de wijk Rimal in Gaza City werd gebouwd in 508 na Christus tijdens de Byzantijnse periode.

Op deze plek lag een beroemd mozaïek dat Koning David afbeeldt met een lier en zijn naam in het Hebreeuws. Dit mozaïek werd overgebracht naar het Israël Museum in Jeruzalem na de verovering van de Gazastrook door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox