IDF sluit hoofdkwartier van Palestijnse ngo UAWC

Het Israëlische leger heeft een sluitingsbevel uitgevaardigd voor de Palestijnse ngo UAWC. Deze ngo had al langer banden met de terreurorganisatie PFLP. De IDF heeft het hoofdkwartier van de ngo in Al-Bireh voor zes maanden gesloten en enkele arrestaties verricht.

Door Luuk Smit, CIDI |

UAWC lag al langer onder vuur wegens vermeende banden met de terreurorganisatie PFLP. Een van de medewerkers van UAWC, Samer Arbid, bleek betrokken te zijn bij de bomaanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb bij omkwam. Dit erkende de PFLP zelf in berichten op Telegram.

Waar de connectie tussen UAWC en PFLP eerder door het ministerie werd ontkend, werd deze duidelijker en duidelijker. Deze banden kwamen ook naar boven in correspondentie binnen het ministerie. Uiteindelijk schortte minister Kaag onder druk vanuit de Kamer de financiering in juli 2020 stop en stelde een onderzoek in. Nederland steunde UAWC met $11.7 miljoen in de periode tussen 2017 en 2020. Door de corona-pandemie heeft het onderzoek averij opgelopen en hervatte de minister de financiering, na vragen van Tunahan Kuzu (DENK).

Arbid was officieel in dienst van UAWC en kreeg daarmee eigenlijk zijn salaris betaald via Nederlands belastinggeld. De Kamer is mede daarom zeer kritisch op het Nederlandse beleid omtrent de financiering van Palestijnse ngo’s, recentelijk was het nog onderwerp van gesprek van zowel Van Weerdenburg als Van Haga. De kwestie-UAWC zorgt al voor een langere tijd voor Kamervragen, mede vanwege een artikel in EW.

Een andere medewerker van UAWC, Abdul Razeq Farraj, wordt ook verdacht bij betrokkenheid bij de bomaanslag. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding en de rekrutering van nieuwe terroristen. Pijnlijk genoeg stond hij op de foto met de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah.

Het sluiten van het kantoor van UAWC door de IDF komt na een lange tijd waarin organisaties westerse overheden waarschuwden voor de banden die UAWC heeft met de PFLP. Verschillende organisaties — waaronder CIDI, NGO Monitor, UK Lawyers for Israel, het International Legal Forum en Shurat HaDin — waarschuwden minister Kaag de afgelopen jaren voor de terreurbanden van deze ngo. Al eerder waarschuwde de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet voor de banden tussen ngo’s en de PFLP.

Nadat Nederland deze subsidie aan een PFLP-orgaan in 2020 eindelijk stopgezet had, berichtte minister Kaag in mei 2021 dat betalingen hervat waren aan ‘onafhan­kelijke aannemers en boeren’ die voorheen afhankelijk waren van betalingen aan UAWC voor het financieren van illegale bouw­projecten in Gebied C. Het zou gaan om bijna €300.000, die werd over­gemaakt na Kamer­vragen van Tunahan Kuzu (DENK). Zonder dit geld zouden deze ‘aannemers en boeren’ in geldnood komen.

De minister berichtte dat er deze keer echt geen geld naar terroristische organisaties zou gaan. Het onderzoek naar de gang van zaken rondom UAWC was op dat moment echter vertraagd door de corona-pandemie, liet zij weten, dus onduidelijk is hoe zeker Kaag dat kan weten. Het misleiden van overheden is vast beleid van UAWC, en Nederland hielp de illegale bouwprojecten verbergen voor Israëlische autoriteiten.

Nederland financiert bovendien verder Defence for Children International – Palestine (DCI-P), een andere organisatie met openlijke PFLP-banden, dat geregeld nepnieuws deelt over vermeende mensen­rechten­schendingen door Israel. Via VN-programma Sauwasya zou Nederland in 2020 zo’n $ 200.000 aan deze organisatie hebben bijgedragen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.