IDF schaft terreinwagen van eigen makelij aan

Na een periode van veel testen heeft de IDF besloten om een nieuwe terreinwagen aan te schaffen voor geleidelijke vervanging van de Amerikaanse Humvee. Het is de Z-MAG geworden, te bouwen in Israë,, en de eerste dertig stuks zijn al besteld.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Z-MAG is een variant van lichte, vierwiel-aange­dreven militaire vracht­wagens en bedrijfs­voertuigen, die in 1998 zijn ontworpen en geproduceerd door de Israëlische racer en fabrikant Ido Cohen. Zijn bedrijf Zibar heeft de licentie van het militaire ontwerp verkocht aan het bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI), die nu een productiefaciliteit inricht in gebouwen van zijn dochteronderneming ELTA in de zuidelijke stad Be’er Sheva, om een serie van 9 Z-MAG’s te gaan produceren, gevolgd door een serie van 21. IAI rekent op grote belangstelling voor het voertuig uit andere landen. Het bedrijf van Ido Cohen blijft zelfstandig de ‘burger’-versie produceren en verkopen

In een persbericht merkte het bedrijf op dat de IDF verschillende voertuigen van over de hele wereld heeft getest en Z-MAG heeft geselecteerd na een uitgebreide reeks tests van meer dan een jaar. De voertuigen werden met volledige lading onder ‘zware omstandig­heden’ aan een stresstest onderworpen. IAI zegt trots te zijn dat het voertuig is geselecteerd. ‘Het heeft enorme off-road (ruw terrein) capaciteiten, het heeft unieke capaciteiten om over rotsen te rijden. Het heeft de mogelijkheid om obstakels te overwinnen. Bovendien is de Z-MAG zeer stil tijdens gebruik’.

In feite heeft de Z-MAG ook een goed laadvermogen in relatie tot het totale gewicht van het voertuig. Het gewicht van het voertuig is 2,7 ton, en hij kan worden belast met een lading van 2,5 ton. Hierdoor is de Z-MAG een veel­belo­vend, robuust voertuig, dat extra kan worden gepantserd of uitgerust met diverse geavan­ceerde wapen­systemen. Het voertuig kan gemakkelijk vervoerd worden, hangend onder een transport­helikopter zoals de nieuwe CH-53K, en meerdere voertuigen kunnen worden vervoerd in het ruim van een c-130 Hercules transportvliegtuig.

De oorspronkelijke ontwerper Ido Cohen heeft geprobeerd de complexiteit laag te houden, zodat het betrouwbare elektronica en eenvoudig te gebruiken functies heeft, en dit principe is doorgezet.

De IDF gebruikt al jaren de ‘Humvee’ van Amerikaanse makelij, en heeft er daarvan duizenden aangeschaft. Deze duizenden zijn uiteraard niet allemaal tegelijk in gebruik bij de IDF, (na verloop van tijd wordt een Humvee vervangen), maar je ziet de IDF-Humvee veel rijden in Israël. De vervanging van de ‘Humvee’ door de Z-MAG gebeurt ook in het kader van het moder­nise­rings­programma van de IDF met de naam ‘Momentum’ waarover wij al eerder schreven.

De uiteindelijke massale levering van de Z-MAG aan de IDF, en wellicht ook andere landen, zorgt in de regio rond Be’er Sheva uiteindelijk ook voor meer werk­gelegenheid, wat deze regio goed kan gebruiken.

Bronnen: IAI, hotcars, JPost.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.