IDF ontmaskert nóg een Al Jazeera-verslaggever als Hamas-terrorist

Volgens het Israëlische leger is Ismail Abu Omar de plaatsvervangende compagniescommandant van het Khan Yunis-bataljon van de terreurgroep.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Al Jazeera
Werknemers in de kantoren van Al Jazeera in Jeruzalem, 13 juni 2017. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Voor de tweede keer in een week tijd hebben Israëlische strijdkrachten woensdag een Palestijnse verslaggever die voor Al Jazeera in de Gazastrook werkt, ontmaskerd als een terrorist van Hamas.

Ismail Abu Omar, een journalist van Al Jazeera die dinsdag gewond raakte bij een Israëlische aanval in de buurt van de zuidelijke Gazastad Rafah, is volgens de IDF de plaatsvervangende compagniescommandant van het Khan Yunis-bataljon van Hamas.

De Qatarese omroep Al Jazeera beweerde dat een IDF drone “twee journalisten aanviel in Muraj, ten noorden van Rafah”, waaronder Ismail Abu Omar, die naar verluidt een amputatie kreeg en in kritieke toestand blijft.

Avichay Adraee, hoofd van de afdeling Arabische media in de woordvoerderseenheid van het Israëlische leger, verklaarde woensdagavond echter dat “Ismail Abu Omar twee rollen heeft”.

“Hoe weten we dat? Abu Omar is een plaatsvervangend compagniescommandant in het Oostelijke Bataljon van Hamas in Khan Yunis, die zichzelf filmde tijdens het bloedbad in Kibboets Nir Oz op 7 oktober,” vervolgde de woordvoerder.

De media-monitoringgroep HonestReporting merkte op woensdag op dat Abu Omar in beelden die hij zelf online plaatste op de dag van de aanvallen, de Hamas-terroristen die de gruweldaden uitvoerden prees met de woorden: “De vrienden hebben vooruitgang geboekt, moge God hen zegenen.”

Toen het bloedbad van de terreurgroep begon op 7 oktober, pochte hij ook dat Palestijnse kinderen “met hun hoofd speelden”, zinspelend op afgeslachte Israëli’s, volgens HonestReporting.


Op zondag ontmaskerde de IDF Mohamed Washah, een medewerker van Al Jazeera, als een Hamasofficier, op basis van documenten die in beslag waren genomen in de Gazastrook.

De informatie op een laptop die in beslag werd genomen door de Israëlische strijdkrachten toonde aan dat Washah, 37 jaar, uit de centrale Gaza-wijk Bureij, een “hooggeplaatste commandant” is in de antitankraket-eenheid van Hamas. Volgens de IDF begon hij eind 2022 te werken in onderzoek en ontwikkeling in de luchtmacht van de terreurgroep.

“Wie weet hoeveel details we in de nabije toekomst zullen onthullen over de aanwezigheid van andere terroristen in journalistieke kleding,” schreef Adraee op zondag.

Vorige maand had de IDF bewijs gepresenteerd dat twee journalisten van Al Jazeera die waren gedood in de Gazastrook, werkten als terroristen en drones gebruikten die soldaten in gevaar brachten.

Maandagochtend besloot de Israëlische regering om de kantoren van Al Jazeera in Israël te sluiten. Een wetsvoorstel om het lokale bureau te sluiten werd goedgekeurd in een telefonische stemming.

De Qatarese zender is fel anti-Israël en heeft volgens de Israëlische regering lange tijd aangezet tot haat en geweld tegen de Joodse staat in de Arabische wereld.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox