IDF evalueert acties voor en tijdens het bloedbad van 7 oktober

Stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi: “Aan het begin van de oorlog faalden we in het beschermen van burgers – onze belangrijkste taak”.

Door Yaakov Lappin |
Chef van de generale staf Herzi Halevi. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De Israel Defence Forces (IDF) is begonnen met een evaluatie van haar acties tijdens en voor de terreuraanslagen van Hamas in zuidelijke Israëlische gemeenschappen op 7 oktober, zei luitenant-generaal Herzi Halevi op donderdag.

De evaluatie zal de komende maanden plaatsvinden en zal zich richten op de verdedigingscapaciteiten van het leger in de periode voorafgaand aan de aanval, maar ook op de gebeurtenissen tijdens de aanval en in de dagen erna.

In een brief aan de commandanten van de Israel Defence Forces getiteld “Review of the Swords of Iron War”, legde Halevi uit dat het conflict “begon met een verrassing die leidde tot een moeilijke uitkomst en aanzienlijke burger- en soldatenslachtoffers. Sindsdien heeft de IDF met succes en effectief verdedigd en aangevallen – we hadden een moeilijke start, hebben ons hersteld en boeken aanzienlijke vooruitgang.”

Halevi definieerde het belangrijkste doel van de evaluatie als leren om beter te worden: “We hebben moeilijke gebeurtenissen meegemaakt aan het begin van de oorlog en hebben gefaald in het beschermen van burgers – onze belangrijkste taak. Als we onze acties niet moedig evalueren, zullen we moeite hebben om te leren en te verbeteren; we zullen moeite hebben om voor het Israëlische volk te staan en aan te kondigen dat we onderzoek hebben gedaan, dat we hebben geleerd en dat we weten hoe we hen beter kunnen beschermen.”

Hij voegde eraan toe: “Beoordelingen hebben een eervolle plaats onder onze militaire waarden. Ze zijn de hefboom om beter te worden na een mislukking, een middel om beter te worden na een succes – een instrument waarmee een eenheid een klimroute kan bouwen die haar voor altijd naar de top zal brengen. Net zoals aanvallen in het aangezicht van vijandelijk vuur kracht en moed vereist, vereist het ook moed en leiderschap terwijl we verantwoording afleggen en kritiek onder ogen zien.

De evaluatie van de daaropvolgende offensieve fase van IDF-operaties tegen Hamas zal door elke eenheid “zo snel mogelijk” na afloop van de gevechten worden uitgevoerd, zei Halevi.

“Beoordelingen op het hoogste niveau van de Generale Staf op dit gebied zullen later worden uitgevoerd, nadat we de defensieve beoordelingen hebben afgerond,” voegde hij eraan toe.

“We zullen deze evaluaties uitvoeren terwijl we vechten in een oorlog met meerdere oorlogstheaters. De strijdkrachten van de IDF zijn gericht op het bereiken van de oorlogsdoelen en opereren op alle fronten. Het uitvoeren van operationele evaluaties tijdens gevechten is noodzakelijk om de gevechtscapaciteiten van de IDF te verbeteren. Dit vereist een evenwichtige en kwaliteitsvolle verdeling van de aandacht van de commandanten, met een natuurlijke focus op de gevechten,” voegde Halevi eraan toe.

De stafchef zal in de komende dagen en weken de evaluatieplannen voor alle IDF-troepen goedkeuren. Bij de evaluatie zal informatie worden verzameld en toegelicht, waarbij alle belanghebbenden worden betrokken, en vervolgens zullen conclusies en geleerde lessen voor de toekomst worden besproken.

Halevi zei: “Er is geen reden om bang te zijn voor controversiële conclusies en lessen; deze zullen uitvoerig besproken worden in de commandostructuur. We zullen leren van verschillende meningen en argumenten.

“Helaas zijn sommige van onze mensen niet langer bij ons en zullen we niet in staat zijn om hun meningen te horen. Daarom moet elke commandant beslissen waar hij zich in elk onderzoek op concentreert, of dat nu het leerpotentieel is, de ernst van de uitkomst of een andere complexiteit,” zei Halevi.

“Dit is een oorlog voor ons vaderland”

In de Gazastrook kondigde de IDF donderdagavond aan dat haar elite-eenheid Shayetet 13, samen met de speciale eenheid Maglan, een gerichte aanval had uitgevoerd op terroristische doelen in hoogbouw in de Hamas-wijk Khan Yunis in het zuiden van de Strook.

In geheime operaties hadden de twee eenheden verschillende terroristen van dichtbij en vanuit hinderlagen uitgeschakeld en tientallen verborgen wapens gevonden, kondigde het leger aan. Twee Hamas-terroristen gaven zich over tijdens de operatie en werden overgedragen aan de Israëlische autoriteiten voor verder onderzoek.

Eerder op donderdag had de IDF in het door Hamas gecontroleerde Khan Yunis een wapenfabriek gevonden, evenals explosieven en militaire uitrusting.

“De troepen ontdekten ook schachten van terreurtunnels en ontmantelden commandocentra die worden gebruikt door terroristische organisaties in de Gazastrook,” zei het leger. De troepen hadden om een luchtaanval met straaljagers gevraagd nadat ze zes gewapende terroristen hadden ontdekt die in een militaire compound waren geïnfiltreerd, zei het leger.

Tijdens operaties in het centrum van de Gazastrook zeiden de Israëlische strijdkrachten dat ze de dag ervoor ongeveer tien terroristen hadden gedood.

Ondertussen vuurde Hezbollah in Libanon projectielen af op Rosh Hanikra, Ja’ara en Boven-Galilea in het noorden van Israël, aldus het leger.

Later vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen twee militaire installaties van Hezbollah aan in Aitaroun en Ayta ash Shab in Zuid-Libanon.

Ook op donderdag zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant in een toespraak tijdens de diploma-uitreiking van de IDF-officiersopleiding: “Stap voor stap bereiken we de doelen van de oorlog: de vernietiging van Hamas als militaire en bestuurlijke organisatie en de terugkeer van alle gevangenen. De resultaten van deze rechtvaardige en belangrijke oorlog zullen een hoofdstuk markeren in de geschiedenis van de staat Israël en de basis leggen voor processen die nog vele jaren zullen doorgaan met betrekking tot zijn strategische status in het Midden-Oosten, de houding die we ontvangen van onze vrienden en de afschrikking die we creëren tegenover onze vijanden.”

“Dit is een oorlog voor ons vaderland, een oorlog voor onze waarden als volk, een oorlog voor ons bestaansrecht als Joodse en democratische samenleving te midden van een vijandige regio,” vertelde Galant de officieren. “En jullie, die nu op de paradeplaats staan, hebben de autoriteit gekregen om te leiden.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox