IDF doodt Hamas raketcommandant in Syrië

Israël voert naar verluidt een “ongekende” golf van aanvallen uit op aan Iran gelinkte doelwitten in Syrië.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Syrië
De grens tussen Israël en Syrië op de Golan Hoogvlakte, 24 maart 2023. Foto: Doron Horowitz / Flash90

Het Israëlische leger heeft maandag in Syrië Hassan Akasha gedood, een hooggeplaatste Hamas-activist die verantwoordelijk is voor het afvuren van raketten op de Joodse staat.

Sinds het begin van de oorlog van Hamas tegen Israël op 7 oktober had Akasha “Hamas-terreurgroepen geleid die vanuit Syrië raketten afvuurden”, twitterde IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari.

“We zullen terrorisme vanaf Syrisch grondgebied niet toestaan, en het [Syrië] is verantwoordelijk voor elke actie die zijn grondgebied verlaat. We zullen blijven optreden tegen elke dreiging,” voegde Hagari eraan toe.

Akasha werd gedood in de Zuid-Syrische stad Beit Jinn, ten westen van Damascus. Uit de verklaring van maandag werd niet duidelijk hoe hij was gedood.

Israël zou de afgelopen jaren honderden terroristische doelen in Syrië hebben aangevallen om te voorkomen dat Iran een militaire voet aan de grond zou krijgen in het land, maar bevestigt deze aanvallen zelden.

Israël zou ook herhaaldelijk de luchthavens van Aleppo en Damascus hebben aangevallen om te voorkomen dat Teheran via Syrië wapens zou smokkelen naar zijn terroristische proxy Hezbollah in Libanon.

Israël voert momenteel een “ongekende” golf van aanvallen uit op doelen in Syrië die verbonden zijn met de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, meldde Reuters maandag, onder vermelding van zes lokale bronnen met directe kennis van de zaak.

Het persagentschap citeerde bronnen die zeiden dat Israël de onuitgesproken “rules of engagement” voor zijn aanvallen heeft losgelaten en “niet langer voorzichtig lijkt te zijn” als het erop aankomt Hezbollah zware verliezen toe te brengen.

“Vroeger vuurden ze waarschuwingsschoten af – dan raakten ze de vrachtwagen, onze mensen stapten uit en dan raakten ze de vrachtwagen,” zei een commandant van de regionale alliantie die Damascus steunt, over de Israëlische aanvallen op Hezbollah’s Iraanse wapentransporten vóór 7 oktober.

“Dat is nu voorbij. Israël voert nu vaker dodelijke luchtaanvallen uit op Iraanse wapentransporten en luchtverdedigingssystemen in Syrië. Ze bombarderen iedereen rechtstreeks. Ze bombarderen om te doden,” zei de commandant.

Vorige week viel de IDF doelen in Syrië aan nadat vijf raketten over de grens waren afgevuurd. Volgens het leger troffen alle raketten open gebieden. Sommige raketten raakten een weg in de buurt van dorpen in de Golanhoogten.

Op 25 december werd brigadegeneraal Sayyed Razi Mousavi van de IRGC gedood bij een vermoedelijke Israëlische luchtaanval in de buurt van Damascus. Hij was verantwoordelijk voor het smokkelen van wapens van Iran naar Syrië en naar Hezbollah in Libanon.

Midden november viel Israël faciliteiten in Syrië aan die toebehoorden aan de groep die verantwoordelijk was voor het neerschieten van een drone die een zware explosie veroorzaakte in een basisschool in Eilat, waarbij een burger gewond raakte.

Het leger maakte niet bekend welke organisatie achter de drone-aanval op Israëls meest zuidelijke stad zat, noch welke doelen in Syrië werden geraakt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox