IDF doodt 3 terroristen in ziekenhuis Jenin en verijdelt daarmee dreigende aanslagen

Volgens de IDF hebben Palestijnse terroristen het medische centrum lange tijd gebruikt als uitvalsbasis voor het plannen en uitvoeren van terroristische aanslagen.

Door Charles Bybelezer | | Onderwerpen: oorlog tegen terreur
Israëlische strijdkrachten voeren terreurbestrijdingsoperaties uit in Jenin en de omliggende dorpen, 26 april 2022. Foto: IDF

De Israëlische Strijdkrachten (IDF) hebben maandagavond drie leden van een terreurcel van Hamas uitgeschakeld in het Ibn Sina ziekenhuis in Jenin in Samaria. Volgens de Israel Defence Forces plande de cel dreigende terreuraanslagen, geïnspireerd door het bloedbad van Hamas op 7 oktober.

Israëlische media meldden dat de geheime operatie slechts 10 minuten duurde, waarbij de agenten vermomd als artsen, verpleegsters en Palestijnse vrouwen het ziekenhuis binnenkwamen.

Ze gingen rechtstreeks naar een schuilplaats op de derde verdieping van het gebouw en schoten de terroristen neer met wapens met geluiddemper voordat ze het gebouw ongedeerd verlieten.

De IDF identificeerde een van de terroristen als de 27-jarige Muhammad Jalamneh, die beweerde contacten te hebben met Hamas-leiders in het buitenland, wapens had aangeschaft voor een schietaanval en eerder gewond was geraakt tijdens het plannen van een autobomaanslag.

De andere terroristen werden de broers Muhammad en Basel Ghazawi genoemd. De eerste was betrokken bij een vuurgevecht met Israëlische troepen, de tweede was lid van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad.

Palestijnse terroristen hebben het ziekenhuis lange tijd gebruikt als uitvalsbasis voor het plannen en uitvoeren van terroristische aanslagen, volgens de IDF, “nog een voorbeeld van het cynische gebruik van burgerruimtes en ziekenhuizen door terroristische groeperingen als dekmantel en menselijk schild”.

Op zondagnacht ontdekten Israëlische veiligheidstroepen een met explosieven geladen tunnelschacht in het vluchtelingenkamp Jenin, terwijl 19 Palestijnen werden gearresteerd in antiterreuroperaties in heel Judea en Samaria.

Volgens de IDF hadden de Palestijnen een boobytrap in de schacht geplaatst om soldaten te verwonden. Twee gezochte terroristen werden gearresteerd in het kamp en wapens werden in beslag genomen.

In november schakelde de IDF vijf Palestijnse terroristen uit tijdens een antiterreuroperatie in Jenin. Tijdens de operatie trof een Israëlische drone een groep terroristen die op soldaten aan het schieten waren. Andere Palestijnen gooiden explosieven.

Volgens de IDF vluchtten verschillende gewapende Palestijnen in auto’s en een ambulance in de richting van het Ibn Sina ziekenhuis. Eén van de terroristen werd aangehouden bij de ingang van het medisch centrum. Bij het doorzoeken van zijn voertuig werden drie M-16 geweren gevonden.

Eerder deze maand hadden Amerikaanse spionagediensten de Israëlische beweringen bevestigd dat Hamas en andere Palestijnse terroristen het Al Shifa ziekenhuis in Gaza City gebruikten als commandocentrum en voor gijzelingen.

Eind november gaf de Israëlische defensiemacht uitgebreid videomateriaal vrij van terreurtunnels onder het Shifa Ziekenhuis – de grootste medische faciliteit in Gaza – en verklaarde dat dit “duidelijk” de modus operandi van Hamas bewees, “die systematisch opereert vanuit ziekenhuizen”.

De terreurgroep hield ten minste drie van de naar schatting 240 gijzelaars die het op 7 oktober ontvoerde, vast in het Shifa Ziekenhuis, zei de IDF.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox