IDF-commando’s breiden aanval op Khan Yunis uit in aanloop naar Rafah-operatie

De focus ligt op de noordelijke grens met Libanon, terwijl Hezbollah zijn raketaanvallen opvoert.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Hamas, Gaza
Israëlische troepen tijdens een operatie in de Gazastrook op 8 februari 2024. Foto: IDF

Elitetroepen van de Israel Defense Forces voeren hun aanvallen op Hamasdoelen in het westen van Khan Yunis op in de aanloop naar het komende offensief in Rafah, het laatste bolwerk van de terreurgroep in de Gazastrook.

Tijdens de gevechten in Khan Yunis identificeerden commando’s van Maglan een terreurgroep die verantwoordelijk was voor het neerschieten van een raketgestuurde granaat, kondigde de IDF donderdag aan. De soldaten gaven opdracht tot een luchtaanval en schakelden de terroristen uit.

Ondertussen doodde de elite-eenheid van de speciale strijdkrachten Egoz terroristen in een gevecht van dichtbij in Khan Yunis. Tijdens invallen in de stad ontdekten de Egoz-troepen talrijke wapens, mortierbommen en lange- en korteafstandsraketten, waaronder een Fagot antitankwapen van Sovjetmakelij.

Sinds 21 januari voert de IDF een grootscheepse operatie uit in Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook, waarbij talloze terroristen, waaronder commandanten van compagnieën, zijn gedood. De gevechtstroepen omvatten delen van de Givati Infanterie Brigade, de 7e Pantserbrigade van de IDF, parachutisten en commando’s.

Op woensdagavond kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan dat de IDF intensieve gevechtsoperaties zal uitvoeren in Rafah na het einde van de gevechten in Khan Yunis.

“We hebben de IDF geïnstrueerd om zich voor te bereiden op operaties in Rafah en de twee centrale kampen,” zei Netanyahu tijdens een persconferentie in Jeruzalem, waarbij hij de meest zuidelijke stad van de Gazastrook beschreef als het “belangrijkste bastion” van Hamas.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant waarschuwde dat “elke terrorist die zich in Rafah verschuilt, moet weten dat hij net zo zal eindigen als de terroristen in Khan Younis, Gaza [Stad] of elke andere plaats in Gaza – overgave of sterven”.

Er wordt aangenomen dat Hamasleider Yahya Sinwar zich schuilhoudt in de uitgebreide tunnelsystemen onder Khan Yunis en Rafah, waar hij zich naar verluidt heeft omringd met Israëlische gijzelaars als menselijk schild.

“De terroristische organisatie Hamas blijft vechten terwijl de burgers van Gaza lijden,” zei Galant op donderdagmiddag na een ontmoeting met de Military Intelligence Field Reconnaissance Unit van de IDF, bekend onder het Hebreeuwse acroniem AMSHAT.

In een video die viraal ging op sociale media, toonde Galant documenten die in beslag waren genomen van Hamas-faciliteiten in Gaza, die volgens hem de “omvang van de stroom van Iraanse fondsen naar Hamas in Gaza” bewijzen.

“Er is duidelijk bewijs dat er fondsen werden overgemaakt, wanneer ze aankwamen en aan wie ze werden overgemaakt. En natuurlijk zien we dat Yahya Sinwar vooral voor zichzelf zorgt. Van de miljoenen dollars gaat één miljoen naar hem,” legt Gallant uit.

“Neem bijvoorbeeld deze enveloppe, die is voor Yahya Sinwar en zijn familie. Er zit contant geld in, 20.000 dollar. Hamas vecht en voert terrorisme uit terwijl Yahya Sinwar feest viert met zijn familie,” zei hij.

Het Israëlische oorlogskabinet, met daarin Netanyahu, Galant en leider van de Nationale Eenheidspartij Benny Gantz, en drie waarnemers, kwam donderdagavond bijeen om de lopende onderhandelingen over een akkoord met Hamas over een staakt-het-vuren voor gijzelaars te bespreken.

Volgens officiële Israëlische bronnen bevinden zich nog 136 gijzelaars in de Gazastrook. Het is echter bevestigd dat ten minste 31 van hen zijn omgekomen, en Jeruzalem onderzoekt onbevestigde informatie die suggereert dat nog eens 20 gijzelaars ook zijn gedood.

Eerder deze week presenteerde Hamas een nieuw aanbod waarin het opnieuw een permanent staakt-het-vuren en de vrijlating van talrijke terroristen uit Israëlische gevangenissen eiste, wat Jeruzalem onmiddellijk afwees als “krankzinnige eisen”.

“We zijn op weg naar een volledige overwinning,” verklaarde Netanyahu woensdagavond in een toespraak. “De absolute overwinning op Hamas zal geen jaren duren. Het zal maanden duren. De overwinning ligt binnen ons bereik.”

Toegeven aan de eisen van de terreurorganisatie zou leiden tot een nieuw bloedbad en een “grote catastrofe” die geen enkele Israëlische burger zou accepteren, benadrukte hij in zijn kantoor in Jeruzalem.

Het voorstel van Hamas was “zo geformuleerd dat Israël het moet verwerpen”, zei Galant naar verluidt tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken deze week, eraan toevoegend dat “hun standpunt zal leiden tot een voortzetting van de oorlog en onze troepen naar andere plaatsen in Gaza zal leiden – en snel”.

De regering Biden heeft het belang benadrukt van de bescherming van burgers tijdens de komende operatie in Rafah, maar heeft geen Amerikaanse interventie in het vooruitzicht gesteld.

Op donderdag verscherpte de toon van Washington zich echter: De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vertelde verslaggevers dat een Israëlische operatie in Rafah onder de huidige omstandigheden “een ramp zou zijn voor de [Palestijnse] bevolking, en we zouden die niet steunen”.

Inzet binnen enkele minuten

Terwijl de Joodse staat Hamas-terroristen in het zuiden bestrijdt, blijft de IDF zich voorbereiden op een mogelijke escalatie met de door Iran gesteunde Hezbollah aan de noordelijke grens met Libanon.

“Tientallen vliegtuigen opereren nu in het luchtruim boven Libanon … zodra het bevel wordt gegeven, zullen de tientallen veranderen in honderden, die binnen enkele minuten missies uitvoeren,” zei luchtmachtcommandant generaal-majoor Tomer Bar tijdens een conferentie die deze week werd bijgewoond door militaire topfunctionarissen.

Als onderdeel van de voorbereidingen trainen de troepen die uit de Gazastrook zijn teruggetrokken momenteel voor oorlogsvoering in het noorden, meldde Ynet. Onder andere de 188e Brigade van de IDF ondergaat oefeningen om “de competentie en paraatheid te versterken”, vertelde het leger aan de krant.

Kort nadat drie Israëlische soldaten gewond raakten door een aanval met een antitankraket op donderdag, werd ten minste één Hezbollah-terrorist gedood bij een ogenschijnlijke Israëlische drone-aanval in het zuiden van Libanon. Het doelwit van de aanval werd geïdentificeerd als Abbas al-Dabs, een hooggeplaatste Hezbollah-commandant.

Sinds 7 oktober zijn vier Israëlische burgers en negen soldaten gedood bij Hezbollah-aanvallen aan de noordelijke grens.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox