IDF boekt record in rekrutering vrouwen na 7 oktober

De IDF had kunnen besluiten geen meisjes te rekruteren boven het toegestane aantal dat geldt voor gevechtseenheden, maar de hoge motivatie trok hen over de streep.

Door Lilach Shoval | | Onderwerpen: IDF
Vrouwen in de pantsertroepen van de Israëlische Strijdkrachten in een verzamelplaats bij de grens met Gaza, 1 januari 2024. Foto: Tomer Neuberg/Flash90.

De aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, die de Gaza-oorlog uitlokte, heeft een diepgaande impact gehad op de Israëlische samenleving en, onvermijdelijk, op het leger. De hevige gevechten, met honderden slachtoffers en heroïsche gevechtsverhalen, brachten de Israeli Defence Forces (IDF) terug op de voorgrond van het publieke debat – een onmiddellijke impact die weerspiegeld werd in de recente militaire dienstplicht in maart/april.

De gebeurtenissen van 7 oktober leidden tot een recordaantal vrouwelijke strijders in de IDF, zeer hoge rekruteringsaantallen onder mannen en een ongekend grote vraag om te dienen in het Combat Engineering Corps. Het Pantserkorps profiteerde ook van de gevechten, waardoor de motivatie om bij het korps te dienen tot ongekende hoogte steeg – het aantal rekruten verdubbelde bijna tijdens de laatste rekrutering. Het korps vertelde de IDF dat het overstelpt werd met rekruten en andere eenheden wilde vinden die hen tijdens de basistraining konden opnemen.

Nadat de IDF-strijders tijdens de aan Israël opgelegde oorlog hun moed en belang hadden bewezen door extreme moed te tonen tijdens het bloedbad van 7 oktober, werden er tijdens de dienstplicht van maart en april meer meisjes dan ooit tevoren gerekruteerd voor gevechtsmissies en werden er nog eens honderden meisjes opgeroepen voor gevechtsposities.

Grote aantallen meisjes werden opgeroepen voor de lichte infanteriebataljons, de grenspolitie en het artilleriekorps. De zoek- en reddingsbataljons van het Home Front Command, die tijdens de oorlog uitzonderlijk goed presteerden, rekruteerden ook uitzonderlijk veel meisjes.

De IDF had kunnen besluiten om geen meisjes te rekruteren voor gevechtsmissies boven de toegestane aantallen, maar besloot om munt te slaan uit de hoge motivatie van vrouwen en het aantal vrouwelijke strijders in verschillende eenheden te verhogen.

Als onderdeel van de operationele noodzaak om de troepenstructuur van de IDF uit te breiden om de nieuwe veiligheidssituatie en het overschot aan operaties aan te kunnen, overweegt het leger de oprichting van een extra gemengd lichte infanteriebataljon van mannen en vrouwen. Maar terwijl de motivatie van vrouwen om zich bij dergelijke bataljons aan te sluiten enorm toeneemt, wordt de rol van mannen als minder gevechtsgericht gezien, waardoor het moeilijk is om voldoende mannen in te zetten in deze bataljons. Deze kwestie wordt momenteel opnieuw bekeken.

Voor de oorlog kondigde de IDF een proefprogramma aan om de integratie van vrouwen in de verkenningseenheid van de Generale Staf, de 669 zoek- en reddingseenheid van de luchtmacht en de speciale Yahalom-eenheid van het Korps Ingenieurs te onderzoeken, vooral als reactie op petities van vrouwen die meer gevechtsrollen willen. Het leger verklaarde ook dat het een eenheid voor vrouwen zou oprichten in een van de infanteriebrigades en zou onderzoeken hoe de integratie van vrouwen in het pantserkorps kan worden uitgebreid, niet alleen in het grensbewakingskorps, maar ook in het reguliere korps.

Het leger stelde aanvankelijk echter ongeschikte criteria op voor het toelaten van vrouwen tot elite-eenheden, waardoor er tot nu toe slechts een handvol door de eerste screening zijn gekomen. Het is de verdienste van de IDF dat de criteria enigszins zijn versoepeld om het proefprogramma een kans op succes te geven zonder afbreuk te doen aan het vermogen van vrouwen om de taken en fysieke eisen uit te voeren die vereist zijn voor strijders in deze eenheden, terwijl mogelijke gezondheidsrisico’s tot een minimum worden beperkt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox