IDF begint hevige gevechten in het westen van Khan Yunis

De gevechten in het Hamas-bolwerk zullen naar verwachting enkele dagen duren.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Gazastrook, Hamas
Soldaten van de IDF voeren operaties uit tegen terroristen van Hamas in de Gazastrook, 23 januari 2024. Foto: IDF

De Israëlische Strijdkrachten (IDF) kondigden maandagavond aan dat Israëlische strijdkrachten een grootscheepse militaire aanval hebben uitgevoerd op Hamasdoelen in Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook, waarbij meer dan 50 terroristen werden gedood, waaronder een commandant van een Hamas-compagnie.

De gevechten in de stad, die begonnen met luchtaanvallen op zondagavond en waarbij delen van de Givati Infanterie Brigade, de 7e Pantserbrigade, parachutisten en IDF-commando’s betrokken zijn, zullen naar verwachting nog minstens enkele dagen duren.

Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook en een van de meesterbreinen achter de massamoord op ongeveer 1.200 mensen in Israël op 7 oktober, en Mohammed Deif, het hoofd van de “militaire vleugel” van de Al-Qassam Brigades van Hamas, houden zich vermoedelijk schuil in Khan Yunis.

De Israëlische strijdkrachten omsingelden het terreurbolwerk en rukten steeds verder op naar het “zwaartepunt” van de Khan Yunis Brigade van Hamas, schreef Ynet, die het beschreef als de “thuisbrigade” van Sinwar en Deif.

Arabische media meldden dat de Palestijnse burgerbevolking was begonnen het westen van Khan Yunis te verlaten vanwege de “zware Israëlische bombardementen”.

Op maandag kondigde het leger aan dat soldaten van de infanteriebrigade Kfir tientallen gewapende Hamas-terroristen hadden gedood in Bani Suheila, ten oosten van Khan Yunis, en een groot aantal vuurwapens, explosieven, granaten en raketten hadden gevonden.

Toen Israëlische troepen de westelijke stad Khan Yunis op zondagnacht omsingelden, werd de Kfir Brigade teruggetrokken uit de Gazastrook om uit te rusten en te trainen en vervangen door andere eenheden, aldus de IDF.

Drie IDF-soldaten werden gedood tijdens gevechten in de zuidelijke Gazastrook, kondigde de IDF maandagavond aan. De doden zijn David Nati Alfasi, 27, uit Beersheva, Ilay Levy, 24, uit Tel Aviv en Eyal Mevorach Twito, 22, uit Beit Gamliel.

Het aantal soldaten dat sinds 7 oktober op alle fronten is gedood, is nu opgelopen tot 525 (inclusief de soldaten die overdag zijn gedood in het centrum van de Gazastrook). In totaal zijn er 200 soldaten gedood in de Gazastrook sinds het begin van de grondoperaties op 27 oktober.

Tijdens een vergadering op maandag in het militaire hoofdkwartier Kirya in Tel Aviv informeerde de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant zijn Franse collega over de vooruitgang van de IDF in het bereiken van zijn oorlogsdoelen, aldus het kantoor van Galant.

Galant zei dat hij aan de Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu had benadrukt dat de IDF zijn offensief zou voortzetten totdat het “de doelstellingen van de oorlog had bereikt, namelijk de vernietiging van de gouvernementele en militaire capaciteiten van Hamas en de terugkeer van de gijzelaars”.

Tijdens de ontmoeting met Lecornu benadrukte de Israëlische minister van Defensie ook de “belangrijke rol” die Parijs speelt in het voorkomen van verdere escalatie door de door Iran gesteunde Hezbollah-terroristen aan de noordelijke grens van Israël met Libanon, volgens het verslag over de ontmoeting in Jeruzalem.

Geen beperking op humanitaire hulp

In een aparte ontmoeting met Lecornu op maandag, ging de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in op een door Parijs bemiddeld akkoord dat de levering van medicijnen voor Israëlische gijzelaars in de Gazastrook eind vorige week mogelijk maakte.

Netanyahu zei dat hij nog steeds wacht op bewijs dat de medicijnen de Israëlische gijzelaars hebben bereikt en benadrukte de noodzaak om toe te zien op de uitvoering van de overeenkomst, aldus het kabinet van de premier.

Volgens officiële Israëlische bronnen worden 136 van de 240 gijzelaars die tijdens het bloedbad van Hamas op 7 oktober werden ontvoerd, nog steeds vastgehouden in de Gazastrook.

Egypte en Qatar hielpen in november bij een deal om meer dan 100 gijzelaars vrij te laten voordat Hamas de voorwaarden van de overeenkomst schond.

Volgens de Israëlische defensiemacht (IDF) op maandag, zijn ongeveer 12.000 vrachtwagens met 1.052 ton medische voorraden de Gazastrook binnengekomen sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Alleen al op zondag bereikten 260 vrachtwagens met hulp Gaza met Israëlische toestemming, het hoogste aantal dagelijkse zendingen sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober, volgens de Civiele Administratie van de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) van het Ministerie van Defensie.

“Er is geen limiet aan de hoeveelheid humanitaire hulp die de Gazastrook kan binnenkomen,” twitterde COGAT.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox