IAI presenteerde verbeterd lucht­observatie­systeem

Israel Aerospace Industries heeft met de WASP (Wide Aerea Surveillance Payload) een lucht­observatie­systeem van de nieuwe generatie gepresenteerd, dat dag en nacht een grootschalig beeld met hoge resolutie levert van bewegende doelen.

Door Michael Selutin |

Het systeem maakt gebruik van aardobservatie en infrarood-sensoren, AI-algoritmen en adaptieve regel-motoren, en legt met een hoge herhalings­frequentie grote gebieden vast, om zo bewegende doelen te volgen en te identificeren en indien nodig de systeem­beheerder te waarschuwen over bewegende doelen. WASP is compact en lichtgewicht en heeft een laag stroom­verbruik. Het kan worden gebruik door met veel onbemande luchtvaartuigen zoals drones, vliegtuigen, helikopters en met de grond verbonden waar­nemings­ballonnen.

Een WASP gemonteerd onder een Heron UAV. (Foto: IAI)

Het waarnemingsgebied en de resolutie van WASP zijn afhankelijk van het platform en de werkhoogte. Op een tactische drone zoals de BirdEye 650D observeert WASP twee vierkante kilometer in de hoogste resolutie. Op de Heron 1-drone neemt het detectiegebied toe tot 15 vierkante kilometer. Bij deze resolutie worden nog objecten zo groot als een auto waargenomen.

Voor Israël is observatie vanuit de lucht van vitaal belang, aangezien bepaalde bewegingen nabij zijn grenzen aanwijzingen zijn voor bedreigingen. Daarnaast zijn er andere scenario’s denkbaar, ook niet-militaire, waarin de WASP succesvol kan worden ingezet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.