IAI lanceert vloot ‘Multiflyer’ reddingshelikopter drones

Israel Aerospace Industries (IAI) heeft zijn nieuwe onbemande vliegtuigs­quadron (UAV) met kleine helikopters voor niet-militaire taken onthuld. Het systeem, dat de naam ‘MultiFlyer’ heeft gekregen, kan de bewaking van grote gebieden verzorgen.

Door Calcalistech, IAI |

MultiFlyer is gebaseerd op commerciële helikopter UAV’s van Alpha Unmanned Systems, en zal worden gebruikt voor het monitoren van rampgebieden, het gidsen van reddingsmissies, het helpen bij de verkeersregeling bij grootschalige evenementen en het bewaken van landbouw- of zeegebieden.

MultiFlyer kan worden bestuurd vanaf een tablet of smartphone, waarmee meerdere gesynchroniseerde missies, waaronder opstijgen en landen, routes vliegen, beheer van de missie en meer. Het systeem is ontworpen door Simplex Mapping en de technologie voor het scannen van terreinen is afkomstig van Sightec.

‘IAI is een leider op het gebied van baanbrekende technologieën en heeft 50 jaar ervaring met UAV’s. We zoeken voortdurend naar extra gebieden waarin we onze R&D-capaciteiten kunnen investeren’, aldus Moshe Levy, EVP en CEO van IAI’s Military Aircraft Division. ‘MultiFlyer is in dit opzicht een belangrijke mijlpaal en we anticiperen op meer ontwikkelingen op dit gebied.’

‘Alpha is verheugd het platform bij uitstek te zijn voor dit wereldleidende initiatief. Betrouwbare en veelzijdige platforms die minstens 90 tot 150 minuten kunnen vliegen zijn essentieel voor verschillende missies’, zegt Eric Freeman, de CEO van het Spaanse bedrijf Alpha Unmanned Systems. ‘Alpha helikopters maken veel meer missies mogelijk en het is een eer om IAI te ondersteunen.’

‘Simplex is trots op onze samenwerking met IAI bij de ontwikkeling van dit systeem. Het commando- en besturingssysteem, bekend als de Flightops, is ontworpen om de besturing van een groot aantal UAV’s autonoom mogelijk te maken en de operator in staat te stellen zich te concentreren op de betreffende missie’, aldus de CEO van Simplex Shai Levy.

‘Sightec is een toonaangevende ontwikkelaar van AI-aangedreven optische scanoplossingen voor autonome systemen’, aldus de CEO van Sightec Roy Shmuel. ‘Het gebruik van onze technologie als onderdeel van het MultiFlyer UAV systeem maakt het mogelijk om grote gebieden autonoom en efficiënt te scannen’.

Israel Aerospace Industries is een lucht- en ruimte­vaart­bedrijf dat ruimte-, lucht-, cyber- en marine­beveiliging biedt voor de defensie- en commerciële markten. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en is een van Israëls grootste technologische werkgevers. Tot op heden heeft het bedrijf satellieten, UAV’s, raketten en robotsystemen geproduceerd en gedistribueerd in zijn reeks van producten en oplossingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.