IAF doodt terroristen die Kibboets Nir Yitzhak aanvielen

Twee pelotonleiders van Hamas en een commandant van de speciale eenheid Nukhba werden ook gedood.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëlische soldaten tijdens een operatie in de Gazastrook, 5 maart 2024. Foto: IDF

Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht hebben dinsdag in de noordelijke Gazastrook twee terroristen gedood die betrokken waren bij de aanval op Kibboets Nir Yitzhak in de noordwestelijke Negev op 7 oktober.

Tijdens de door Hamas geleide aanval op het zuiden van Israël, waarbij ongeveer 1.200 mensen werden gedood, duizenden gewond raakten en 253 mensen werden ontvoerd, werden vijf leden van het veiligheidsteam en een soldaat van de Israël Defence Forces gedood en acht gijzelaars in Nir Yitzhak genomen. Er zijn nog 134 gijzelaars in de Gazastrook.

Israëlische soldaten in de Gazastrook, 5 maart 2024.

En in Beit Hanun in het noordoosten van de Gazastrook stuurden soldaten op de grond een gevechtsvliegtuig op twee terroristen af die hun toevlucht hadden gezocht in een “militaire” compound.

Ondertussen zetten de Israëlische strijdkrachten hun offensief voort in het voormalige Hamasbolwerk Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook. In de loop van de afgelopen dag werden 20 terroristen gedood in het centrum van de stad, waarvan 15 door een sluipschutteraanval van de IDF. Er werd ook een wapenopslagplaats vernietigd.

Daarnaast doodden IDF-soldaten verschillende terroristen en namen een grote hoeveelheid wapens in beslag in het gebied van het door Qatari gefinancierde wooncomplex Hamad City ten noordwesten van Khan Yunis, als onderdeel van Operatie Kroon van het Westen, die gericht is tegen terroristen die zich daar verschanst hebben.

Operatie Hamad City begon zaterdagavond met een massale aanvalsgolf waarbij de Israëlische luchtmacht en het artilleriekorps van de IDF binnen zes minuten 50 doelen troffen. Grondtroepen omsingelden het luxueuze complex, creëerden een humanitaire corridor om duizenden inwoners te evacueren en arresteerden de afgelopen dagen tientallen terreurverdachten die zich onder de burgerbevolking probeerden te verbergen.

De IDF kondigde dinsdag aan dat haar antiterreureenheid (bekend onder het Hebreeuwse acroniem LOTAR) een speciale operatie uitvoerde tegen Hamas in het hart van Khan Yunis.

Tijdens een reeks invallen ontdekte de eenheid tientallen raketkoppen, granaten, mortieren en andere wapens en militaire uitrusting die verborgen waren in de buurt van een school die diende als schuilplaats voor ontheemde burgers uit de Gazastrook, zei de IDF.

Tijdens de invallen van de LOTAR-eenheid op schuilplaatsen en militaire bolwerken van Hamas in woonwijken en op basis van inlichtingen, doorzochten de strijdkrachten verschillende infrastructuren van Hamas en ontdekten ze een “wapenopslagplaats” in de buurt van de school, voegde het eraan toe.

De verborgen wapens bestonden uit patronen en munitie, waarvan een deel verborgen was in zakken en kuilen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox