Hulp van onverwachte Palestijnse kant bij het blussen

Minister van Defensie Benny Gantz heeft dinsdag de Palestijnse leiding publie­kelijk bedankt voor het sturen van brand­weer­lieden om hun Israëlische collega’s te helpen bij de bestrijding van een onge­kend omvang­rijke natuur­brand in de beboste heuvels ten westen van Jeruzalem.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een trieste nasleep. Ver­schroeide heuvels buiten Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De brandweercommandant maakte bekend dat de brand eindelijk onder controle is, hoewel er nog geïsoleerde brandhaarden zijn. Bewoners in de omgeving van Jeruzalem kunnen weer terugkeren naar hun woningen.

De brand kwam maandag gevaarlijk dicht bij de zuid­weste­lijke rand van Jeruzalem, en de autoriteiten over­wogen zelfs het Hadassah Medisch Centrum, het grootste ziekenhuis van de hoofdstad, te evacueren.

De chef van de Israëlische brandweer- en reddings­diensten was op dat moment van mening dat er inter­natio­nale hulp nodig zou zijn om het vuur te bestrijden, omdat de omvang van deze brand nog groter leek te worden dan de enorme en dodelijke brand in het Karmelwoud in 2010.

Israëlische brandweerlieden gebruiken een waterkanon. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Griekenland en ten minste nog één ander land boden aan om brandbestrijdingstroepen te sturen, maar uiteindelijk bleek dat ze niet nodig waren. De hulp en inzet van de Palestijnen, die vier blusvoertuigen en 20 brandweerlieden stuurden om de grote Israëlische blusploeg van 1500 brandweerlieden die al ter plaatse waren bij te staan, bleek voldoende.

‘Ik wil de president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, bedanken voor zijn initiatief om vandaag brandweerlieden te sturen om Israël bij te staan. Wederzijdse bijstand en het redden van mensenlevens zijn het gemeenschappelijk belang voor ons allemaal’, zei Gantz in een verklaring die op Twitter werd geplaatst.

Ambtenaren verwachten dat het tientallen jaren zal duren voordat de bossen ten westen van Jeruzalem volledig hersteld zullen zijn van deze brand. Gelukkig vielen er geen doden en was de materiële schade minimaal dankzij de dappere inzet van de brand­weer­lieden, om de vlammen bij de woongebieden vandaan te houden.

Bewoners van Kibbutz Tzova konden schade voor­komen dankzij een watersysteem dat een omtrek van bos en kreupelhout met water besproeide, waardoor het vuur uit de buurt van hun huizen bleef, berichtte WIN. Hebreeuwse media meldden dat andere gemeenschappen nu naar dat systeem informeren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.