Hoofd van Hamas bezegelt lot terreurbeweging

Israëls minister van Defensie zei: “We zullen het leiderschap van Hamas oppakken. Als de Gazanen dat eerder doen dan wij, zal de oorlog korter duren.”

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook, oorlog in Israël
Israëlische troepen tijdens grondoperaties in de Gazastrook, 2 november 2023. Foto: IDF.

Het hoofd van Hamas in de Gazastrook, Yahya Sinwar, heeft een fout gemaakt en daarmee het lot van Hamas in de Gazastrook bezegeld, zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant zaterdag. Hij voegde eraan toe: “Als Nasrallah (Hezbollah-leider Hassan Nasrallah – red.) een fout maakt, bezegelt hij het lot van Libanon”. Dit zou dramatische gevolgen hebben voor Libanon, waarschuwde Galant.

De Israël Defence Forces kondigde zaterdagavond ook aan dat drie soldaten van de verkenningseenheid van de Givati-infanteriebrigade en een hospik van de Shaldag-commando-eenheid van de luchtmacht zijn gedood in de Gazastrook.

Tijdens een veiligheidsevaluatie op het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv legde Galant uit: “Op zaterdag waren er overdag moeilijke gevechten in de Gazastrook. We hebben de omsingeling van Gaza Stad dagen geleden voltooid en zijn opgerukt naar woonwijken waar we vechten tegen terroristen.”

IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari zei dat het leger doorging met aanvallen, ondersteund door aanvallen van de Israëlische luchtmacht.

De terroristen die vanuit hoofdkwartieren en ondergrondse bunkers komen, worden uitgeschakeld, terwijl de Israëlische luchtmacht en marine, samen met artillerie en pantsereenheden, Hamas-doelen blijven bombarderen, voegde de minister van Defensie eraan toe. “De terroristen worden geconfronteerd met de gecombineerde kracht van de IDF,” zei Galant. “Veel terroristen zijn gedood.”

Het ene na het andere Hamasbataljon wordt vernietigd in Gaza Stad, zei hij. “Hun structuur wordt vernietigd en twaalf commandanten van Hamasbataljons zijn uitgeschakeld. Veldterroristen worden gedood.”

“De leiding van Hamas is verantwoordelijk voor de massamoord in de westelijke Negev die op 7 oktober begon,” zei Galant. “Ik zeg tegen de burgers in Gaza: als jullie de leiding eerder bereiken dan wij, zal de oorlog in Gaza korter duren.”

Hezbollah

Wat het noorden betreft, legde Galant uit dat “we niet de wens hebben om oorlog te voeren met Hezbollah.” Hij voegde er echter aan toe dat het leger van zijn defensieve houding naar het offensief kan overschakelen als dat nodig is.

Op zaterdag vuurde Hezbollah in Libanon twee Burkan-raketten met een kort bereik, die zeer grote kernkoppen dragen, af op IDF-bases. Er vielen geen slachtoffers. De IDF reageerde met luchtaanvallen in het zuiden van Libanon op raketdepots, “militaire” faciliteiten en terroristische infrastructuur, zei Hagari.

“Hezbollah, die beweert de verdediger van Libanon te zijn, is uiteindelijk de verdediger van Hamas en ISIS en brengt het zuiden van Libanon in gevaar. We zullen niet toestaan dat ze menselijke schilden gebruiken, net zoals we Hamas in Gaza niet toestaan,” zei hij.

De families van 241 gijzelaars die door de terroristen in de Gazastrook werden vastgehouden, zijn op de hoogte gebracht, net als de families van 345 gedode soldaten, zei Hagari. De meeste van de gedode IDF-soldaten stierven voordat de grondoperatie in Gaza begon.

Gevraagd naar Amerikaanse druk voor een tijdelijk humanitair staakt-het-vuren, zei Galant dat de Verenigde Staten en Israël het eens zijn over het hoofddoel om Hamas uit Gaza te verdrijven, zoals blijkt uit de opmerkingen van bezoekend minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vrijdag. Andere discussies waren “subtiliteiten”, zei de minister.

“We hebben vele dagen van gevechten achter ons, die niet in een dag of een week zullen eindigen. De strijdkrachten weten hoe ze hun missie moeten vervullen. Het proces gaat stap voor stap door met grote kracht en professionaliteit. Aan het einde van de oorlog zal er geen Hamas meer zijn in Gaza. Israël zal de volledige operationele vrijheid hebben om op te treden tegen elke [terrorist] die zijn kop opsteekt in Gaza,” zei Galant.

‘Gerichte aanval’ in de zuidelijke Gazastrook

Op zaterdag vielen Hamas-terroristen IDF-troepen aan die probeerden de humanitaire Salah al-Din-route te openen voor de evacuatie van burgers op weg naar het zuiden, aldus het leger. Er vielen geen slachtoffers onder de IDF-soldaten.

Daarnaast leidde informatie – verkregen door de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) via de ondervraging van verdachten – ertoe dat IAF-vliegtuigen de terroristische infrastructuur op het dak van een gebouw en een aangrenzende tunnelschacht in de noordelijke Gazastrook aanvielen.

De IDF voerde ook een zogenaamde “gerichte aanval” uit in de zuidelijke Gazastrook. Gevechtsingenieurs en pantsereenheden onder het bevel van de Gaza Divisie waren betrokken bij de operatie. De belangrijkste doelen van de missie waren de verkenning van structuren in het gebied en het neutraliseren van verborgen explosieve dreigingen.

Tijdens deze operatie stuitten de troepen op een groep Hamas-terroristen die uit een tunnel kwamen, zei het leger. In het daaropvolgende gevecht doodde de IDF de vijandelijke strijders.

Israëlische troepen tijdens grondoperaties in de Gazastrook, 4 november 2023. foto: IDF.

Tijdens een bezoek aan het inzetgebied van de 36e Pantserdivisie in de buurt van de Gazastrook op vrijdag, werd Galant ingelicht over de plannen voor de voortzetting van de grondoperatie en ontving hij berichten over de vernietiging van terreursquadrons en terroristische infrastructuur. “Dit is een vastberaden, beslissende operatie met een zeer sterke samenwerking tussen de grond- en luchtstrijdkrachten, evenals de wapensystemen van de marine,” zei hij.

Het Israëlische leger treft terroristen op alle niveaus, van de strijders op de grond tot de commandanten. De IDF-operatie leidt tot de blootleggen van tunnels, het verlaten van tunnels door terroristen en de grote klappen die ze hebben gekregen, zei Galant.

Op vrijdagavond vochten soldaten van het 13de Bataljon van de Golani Infanterie Brigade en het 53ste Bataljon van de 188ste Pantserbrigade met verschillende terroristische groeperingen in de Gazastrook. De terroristen vuurden antitankraketten af en activeerden talrijke explosieven. De soldaten vochten een lang gevecht uit met de aanvallers en doodden terroristen die probeerden op de voertuigen van de soldaten te klimmen, aldus het leger. Tegelijkertijd lanceerden de grondtroepen lucht- en artillerieaanvallen. De terroristen werden gedood en de dreiging voor de troepen werd weggenomen.

Ook op vrijdag doodden de IAF en de Shin Bet de commandant van het Sabra Tel al-Hawa bataljon van Hamas, Mustafa Dalul, die een centrale rol had gespeeld in het leiden van de gevechten tegen IDF-troepen in de Gazastrook sinds het begin van de oorlog, aldus het leger.

“In de afgelopen jaren bekleedde Dalul verschillende posities in de Hamasbataljons en -brigades van Gaza Stad,” zei het leger. “Daarnaast hebben IDF-gevechtsvliegtuigen en artillerie geleid door grondtroepen talrijke terroristen gedood die tegen de grondtroepen opereerden. Tijdens huiszoekingen in het Beit Hanoun gebied [aan de noordoostelijke rand van de Strook], vonden troepen wapens, inlichtingenmateriaal, een AK-47 geweer, een machinepistool, tijdschriften, granaten, explosieven, RPG’s, communicatieapparatuur en kaarten,” zei het leger.

Vrijdagavond vielen IAF-gevechtsvliegtuigen terroristische infrastructuren aan en doodden Hamas-terroristen. Tegelijkertijd viel de Israëlische marine, geleid door grondtroepen, verschillende gebouwen aan van waaruit schoten werden afgevuurd op soldaten en antitankraketwerpers.

Op vrijdag kondigde de IDF aan dat in de afgelopen dagen soldaten van het Infanterie-, Gevechtstechnische en Pantserkorps onder het bevel van de Givati Infanterie Brigade de controle hadden overgenomen over een militair bolwerk van Hamas in het noorden van de Gazastrook. Daarna voerden ze uitgebreide huiszoekingen uit en ontdekten ze informatie van inlichtingendiensten, waaronder operationele bevelen van Hamas. Dit omvatte operationele kaarten, communicatiemiddelen, commando- en controletabellen en persoonlijke gegevens van Hamas-commandanten en -terroristen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox