LedenHoeveel Israëlische Joden geloven in Jezus?

Het Caspari Centrum in Jeruzalem gaf in februari 2022 een boek uit met als titel: Jesus-Believing Israelis: Exploring Messianic Fellowships. Deze informatieve momentopname schetst de situatie van Messiasbelijdende gelovigen in Jeshua in Israël.

Door Gershon Nerel | | Onderwerpen: Messiasbelijdend
Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Dit artikel verscheen in het april/mei 2022 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Het boek werd geschreven door David Serner, een Deense theoloog die het internationale werk van het Caspari Centrum leidt, en Alexander Goldberg, een academicus die in 2003 vanuit Rusland naar Israël emigreerde. Beiden hielden een landelijke enquête over dit onderwerp. Niet alle Messiaanse gemeenschappen in Israël deden mee, daarnaast waren er ook groepen die slechts gedeeltelijke informatie verstrekten.

Een eerdere studie met als titel ‘Feiten en mythen over de Messiaanse Gemeenten in Israël’ (1999) was verschenen als nummer 30-31 van het tijdschrift Mishkan. Het onderzoek voor het boek begon ongeveer vier jaar geleden. Het Caspari Centrum ondervroeg daarbij geen evangelische Arabische predikanten, op één uitzondering na: Samuel Aweida van de Hebreeuwssprekende Beth Eliyahu Gemeente in Haifa.

Om in de studie opgenomen te worden, noemen Goldberg en Serner een aantal criteria: ‘We hebben uiteenlopende Messiaanse gemeentes bij het onderzoek...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie