Hoe ver is Israël met een coronavirus vaccin?

In februari 2020, toen het Covid-19 virus zich over de wereld uitspreidde, kwam al snel informatie uit Israël dat daar een instituut ver was met een ontwikkeling tegen datzelfde virus. Toen de ‘eerste golf’ steeds heviger werd, raakte het nieuws over dit Israëlische vaccin wat op de achtergrond.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Regelmatig werden berichten vernomen over het ontwikkelen van een vaccin in andere landen. Vooral China en Rusland beweerden vaak dat ze een vaccin hadden ontwikkeld, maar duidelijke wetenschappelijke overeenstemming over een echt vaccin is tot nu toe uitgebleven. Ondertussen heerst in Israël al een ‘tweede golf’ van besmettingen, en kan men zeker nog niet zeggen dat deze over is, maar de ontwikkelaars van een vaccin hebben niet stil gezeten.

En we noemen hem Brilife
Het Israel Institute for Biological Research (IIBR) maakte afgelopen maandag bekend, dat het zijn kandidaat voor het corona­virus­vaccin ‘Brilife’ heeft benoemd.

Het is een combinatie van het Hebreeuwse woord voor gezondheid, ‘bri’oet’, de Israëlische domeinnaam, ‘IL’, en het Engelse woord ‘life’ (leven), verklaarde-prof. Shmuel Shapira, directeur-generaal van IIBR.

Minister Benny Gantz van Defensie bezocht maandag het instituut in Ness Ziona om een update te krijgen over de voortgang van het vaccin. Hij vernam dat het team op schema ligt om aan het eind van de maand te beginnen met fase 1 van de proeven met mensen. Die proeven zullen naar verwachting plaatsvinden in het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem en het Sheba Medisch Centrum in Tel Hashomer.

Eerder deze maand vertelden de woordvoerders van de ziekenhuizen aan The Jerusalem Post, dat ze waren begonnen met de rekrutering van de eerste 100 personen die zullen deelnemen aan het proces. Als de veiligheid van het product wordt bewezen in fase 1, wordt verwacht dat nog 1000 mensen worden aangeworven om deel te nemen aan een fase 2 studie. Dat zou ergens in de maand februari moeten gebeuren.

Minister van Defensie Benny Gantz (l), in gesprek met prof. Shmuel Shapira, directeur van het Instituut voor Biologisch Onderzoek, tijdens zijn bezoek aan het laboratorium in Ness Ziona op 19 oktober 2020. (Foto: Ariel Hermoni/Ministerie van Defensie)

Gantz maakte een rondleiding door het instituut en kreeg een overzicht van de laatste voorbereidingen voor de start van de klinische proeven, het tijdschema en de werkzaamheden voor de productie van het vaccin. Hij ontmoette ook het onderzoeksteam dat aan het vaccin werkte en feliciteerde hen met hun missie.

Aan het eind van het bezoek zei Gantz: ‘We bevinden ons op een zeer belangrijk punt. Professor Shapira en het hele team hebben fantastisch werk verricht. Ze zijn de wetenschappelijke voorhoede van de Staat Israël en ze hebben het vaccin zo ver gebracht dat we binnenkort kunnen beginnen met klinische proeven. Als dat proces slaagt, zal dat geweldig nieuws zijn voor Israël en mogelijk ook voor de rest van de wereld.’

Shapira zei: ‘We zijn negen maanden geleden begonnen, op 2 februari, en eind oktober staan we voor de laatste horde.’ In de VS, Groot-Brittannië, China en Rusland worden momenteel al Fase 3 testen uitgevoerd.

Israël loopt ook voorop bij de ontwikkeling van tests om het virus ter plaatse te kunnen ontdekken. De Israëlische ambassadeur in New Delhi, Ron Malka, vertelde op 10 oktober aan het Indiase nieuwsagentschap PTI, dat een gezamenlijk Israëlisch-Indias team een opsporingstest voor het coronavirus heeft ontwikkeld, die slechts 30 seconden duurt en die binnen enkele weken klaar zou moeten zijn.

Bronnen: Joods.nl, WIN, Israel Hayom, Jerusalem Post.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.