LedenHoe kwam de appel in de Bijbel terecht?

De Bijbel verwijst niet naar de verboden vrucht waar Adam en Eva van aten. Maar door de eeuwen heen hebben we het geassocieerd met de “rotte appel”.

Door Avshalom Kapach | | Onderwerpen: planten
Is onze bijbelse minachting voor de bescheiden appel een vergissing? Foto: Oren Fixler / Flash90

Dit artikel verscheen in het juni/juli 2023 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


De HEER God legde in het oosten, in Eden, een tuin aan en daarin plaatste Hij de mens die Hij had gemaakt. Hij liet uit de aarde allerlei bomen opschieten die er aanlokkelijk uitzagen, met  heerlijke vruchten. In het midden van de tuin stonden de levensboom en de boom van de kennis van goed en kwaad’ (Genesis 2:8-9). Met deze woorden beschrijft de Bijbel het paradijs. Enkele verzen later verleidt de slang Eva om toch van de vrucht van de ‘kennisboom’ te eten.

‘De vrouw keek naar de boom. Zijn vruchten zagen er heerlijk uit, ze waren een lust voor het oog, en ze vond het aanlokkelijk dat de boom haar wijsheid zou schenken. Ze plukte een paar vruchten en at ervan. Ze gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en ook hij at ervan’...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie