LedenHoe kon Israël op 7 oktober zo overrompeld worden?

Een relatief kleine terroristische organisatie brak door de verdediging van het sterkste leger in de regio.

Door Yochanan Visser | | Onderwerpen: Hamas, IDF
Foto: Oren Ben Hakoon/Flash90

Dit artikel verscheen in het december 2023 / januari 2024 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Op 7 oktober beleefde Israël zijn eigen 9/11 toen ongeveer drieduizend Hamasterroristen een ongekend bloedbad aanrichtten in het zuiden van Israël. Meer dan 1.400 mensen werden tijdens de invasie vermoord, van wie velen op een gruwelijke manier. Velen werden gemarteld of verkracht. Onder de slachtoffers bevonden zich ouderen, vrouwen en kinderen (onder wie baby’s) en verstandelijk gehandicapten.

In Israël heerst de opvatting dat de wreedheden die op 7 oktober zijn begaan, alleen vergelijkbaar zijn met die van de SS Einsatzgruppen tijdens de Tweede Wereldoorlog, of die van IS in Irak en Syrië. Hoe kon dit gebeuren? Hoe was het mogelijk dat het Israëlische veiligheidsapparaat blijkbaar niet wist wat er in de nacht van 6 op 7 oktober in Gaza gebeurde? Waarom werkte de zogenaamde ‘glazen muur’ niet, evenals het netwerk van sensoren, camera’s en andere elektronische middelen die...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie