Hoe Israël de laatste twee ontsnapten te pakken kreeg

Israëlische veiligheidstroepen hebben maandag in de Palestijnse stad Jenin de laatste twee Palestijnse terroristen opgepakt, van de zes die op 6 september uit de Gilboa gevangenis ontsnapten. Zij maakten hun schuilplaats bekend door het gebruiken van hun mobiele telefoon.

Door Yochanan Visser |

De twee terroristen, Ayham Kamamji en Munadel Enfayat, gaven zich over aan speciale troepen van de Israëlische politie, de binnen­landse inlichtingen- en veilig­heids­dienst Shin Bet, evenals een speciale eenheid van het Israëlische leger, zonder dat er ook maar één kogel werd afgevuurd.

Kamamji en Enfayat, leden van de Palestijnse terreur­organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), hielden zich schuil in een gebouw in het oostelijk deel van de Palestijnse stad Jenin, en niet, zoals werd verwacht, in het grote vluchtelingenkamp in de stad. Het gebouw is eigendom van Abdel Rahman Abu Ja’afar, een kleding­handelaar wiens broer Ehab een leider was van de ‘Al-Aqsa Brigades’ van Fatach in Jenin tijdens de zoge­noemde ‘Tweede Intifada’ (ook wel ‘Oslo-oorlog’ genoemd), die in september 2000 begon.

De andere plaatselijke commandant van de Al-Aqsa Brigades, Zakaria Zubeidi, was één van de zes andere Palestijnse ontsnapten die een levens­lange gevangenis­straf uitzaten in de gevangenis van Gilboa. Hij werd in de nacht van 11 september in de buurt van Nazareth opgepakt door de politie.

Nadat de Israëlische veilig­heids­troepen bevestiging hadden ontvangen dat Kamamji en Enfayat zich inderdaad in het huis van Ja’afar verborgen hielden, voerden zij een schijn-operatie uit in andere delen van Jenin, om verwarring te zaaien onder de plaatselijke Palestijnse gewapende groepe­ringen, die hadden gezworen de ontsnapten te bescher­men en elke Israëlische troepen­macht die de stad binnenkwam aan te vallen.

Zo raakten honderden IDF-soldaten in gevecht met leden van de verschillende Palestijnse terreur­groepen in Jenin, terwijl de speciale troepen snel het huis van Ja’afar in Oost-Jenin omsingelden en eisten dat de terroristen zich zonder hun wapens overgeven. Kamamji en Enfayat kwamen toen uit het gebouw en identi­fi­ceerden zich door hun identiteits­nummers aan de Israëlische strijdkrachten te geven. Zij werden, samen met Ja’afar, gearresteerd en uit Jenin weggevoerd, terwijl Palestijnse gewapende mannen op motorfietsen op het konvooi schoten zonder iemand te verwonden.

Na de spectaculaire Israëlische operatie erkenden de Palestijnse inwoners van Jenin dat het weer oppakken van de twee terroristen de Israëlische expertise op het gebied van inlichtingen aantoonde.

Zij zeiden ook, dat ze er zeker van waren dat collabo­ra­teurs in de stad de Israëli’s hadden bijgestaan, net zoals tijdens de Eerste en Tweede Intifada’s was gebeurd. Sommige van die collaborateurs werden, tijdens die Intifada’s, vervolgens gedood door gewapende groepen die aan Fatach gelieerd waren, en later door Hamas.

De Palestijnen waren woedend over de betrekkelijk snelle arrestatie van de ontsnapte terroristen. (Foto: Jamal Awad/Flash90)

Inwoners van Jenin uitten scherpe kritiek op de ‘oorlogskamer’ die door de verschil­lende terreur­groepen in Jenin was opgezet en waarvan de leiders hadden gewaar­schuwd dat Israël ‘een zware prijs zou betalen’ indien zijn veilig­heids­troepen zouden pogen het grote vluchtelingenkamp in de stad binnen te dringen. Een van de bewoners zei dat deze dreigementen loos waren gebleken en beschuldigde de Palestijnse Autoriteit van samenwerking met Israël bij het opsporen van de twee PIJ-terroristen.

Opgespoord door hun mobiele telefoon
De waarheid is dat de twee ontsnapten een grote fout hebben gemaakt door hun telefoons te gebruiken om contact op te nemen met familieleden, terwijl ze in hun schuilplaats verbleven. De Shin Bet beschikt over de technologie om mensen op te sporen die hun smart­phones gebruiken, zoals werd bewezen tijdens de eerste golven van de Covid-19 crisis, toen de binnenlandse inlichtingendienst tijdelijk toestemming kreeg om deze technologie te gebruiken om te controleren of mensen die besmet waren met het virus in quarantaine verbleven.

Maar er is meer
De Flying Camel-eenheid van de Israel Defense Forces (IDF) en Eenheid 9900 van het Israëlische leger hebben geassisteerd bij de zoektocht naar de voortvluchtigen. In een verklaring, die na de operatie in Jenin werd gepubliceerd, zei de IDF dat Flying Camel en Unit 9900 ongeveer 9.900 missies hebben gevlogen sinds de uitbraak aan de vooravond van het Joodse Nieuwjaar (Rosh Hashanah).

De Israëlische veiligheidstroepen gebruikten tijdens de nachtelijke operatie in Oost-Jenin ook twee Beech 200 drones, die waren uitgerust met geavan­ceerde sensoren, en deze drones waren meer dan behulpzaam bij de succesvolle her-arrestatie van Kamamji en Enfayat.

Politie-inspecteur-generaal Kobi Shabtai onthulde voorts, dat hij en anderen zoals IDF-stafchef luitenant-generaal Aviv Kochavi ‘veel troepen’ hadden gemobiliseerd en ‘duizenden politie­mensen, grenspolitie en vrijwilligers’ hadden ingezet om de operatie uit te voeren en tijdens de jacht op de voortvluchtigen.
‘Het hele veiligheids­apparaat zal vastberaden en agressief blijven optreden voor de veiligheid van de burgers van Israël,’ verklaarde Shabtai.

De her-arrestatie van de zes Palestijnse terroristen wordt gezien als een enorme klap voor de PIJ en ook voor Hamas, dat in de dagen na de ontsnapping van de terroristen probeerde een derde intifada aan te wakkeren.

Pro-Palestijnse activisten hadden gehoopt dat de gevangenis­uitbraak een derde terroristische opstand tegen Israël zou ontketenen. Anti-Israël demonstranten in New York. (Foto: Luke Tress/Flash90)

Het succes van de operatie wordt echter overschaduwd door de tientallen fouten binnen de Israël Gevangenis Dienst (IPS) die hebben geleid tot de ontsnapping van de vijf PIJ-terroristen en Al-Aqsa commandant Zubeidi.
Er gaan nu stemmen op voor een door de Staat geleid onderzoek naar het functioneren van de IPS, en de minister van Openbare Veiligheid, Omer Bar Lev, heeft beloofd een commissie in te stellen die de uitbraak zal onderzoeken.

Anderen zeggen dat een dergelijk onderzoek moet worden uitgebreid tot andere kwesties die verband houden met de Palestijnse Arabieren die illegaal in Israël verblijven. Kamamji en Enfayat konden blijkbaar Jenin binnen­komen nadat zij gebruik hadden gemaakt van een van de vele gaten in het veiligheidshek dat Israël tijdens en na de Oslo-oorlog heeft gebouwd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.