Hoe Israël de centrifuges in Natantz vernielde

Dat de centrifuges voor het verrijken van uranium in de Iraanse atoomfabriek Natantz op Israëlisch initiatief zijn vernield, lijkt nu wel duidelijk. De reden waarom dit gebeurde eveneens. Maar hoe slaagde Israël er in met een enkele bom zo’n grote schade aan te richten?

Door Redactie Israeltoday.nl |

Wie goed heeft opgelet bij het aanlopen van een centrifuge of centrifugerende wasmachine, weet dat deze in het begin flink heen en weer slingert, omdat hij in onbalans is. Maar terwijl de motor de trommel steeds sneller doet ronddraaien, bereikt deze het ‘kritische toerental’, waarbij het slingeren maximaal is. Bij een hoger toerental vermindert het slingeren, het stopt tenslotte en de trommel draait rustig rond bij een steeds hoger toerental. Het is voor de levensduur van het apparaat van belang, dat het zo kort mogelijk in de buurt van dit ‘kritische toerental’ draait.

Wat is er precies gebeurd in Natanz? Terwijl nu al weer een flink aantal jaren geleden, in 2011, de ‘computer-worm’ Stuxnet er voor zorgde, dat de ultrasnelle centrifuges plotseling van toerental veranderden, waar ze niet tegen bestand waren, was het nu een onder­breking van de elektrische energie.

Een dag na de feestelijke in gebruikname van nieuwe snelle IR9 centrifuges, en terwijl de Amerikaanse president tracht het nucleaire akkoord met Teheran nieuw leven in te blazen, blies op 11 april een op afstand bediende bom het primaire en het reserve elektrische systeem op. Hierdoor kregen de motoren geen spanning meer en liep het toerental langzaam terug naar het kritische toerental, waar de centrifuges uit elkaar rammelden. Volgens de New York Times zet dit het Iraanse atoom­programma minstens negen maanden achterop.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.