Hoe is het met Ben & Jerry’s boycotactie?

De aangekondigde boycot door Ben & Jerry’s ijs van de Joodse bewoners van Judea en Samaria heeft grote gevolgens – niet voor die bewoners, maar wel voor Ben & Jerry zelf. De ijs­ver­koop daalde, enkele super­markten in de VS ver­kopen het ijs niet meer, en Texas kijkt of er wetten zijn geschon­den.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Dinsdag, een dag na de aankonditing van de boycot, daalde in Israël Ben & Jerry’s ijsverkoop met 21%. Een van de stimulansen daartoe was een veelbekeken video van mininister Orna Barbivai (Economische Zaken), die een beker Ben & Jerry’s ijs in de vuilnisbak gooit.

Jammer, want daarmee werd alleen de Israëlische licentiehouder getroffen, die het niet eens is met de boycotplannen, en volgens zijn contract tot eind volgend jaar Ben & Jerry’s ijs mag verkopen. In een verklaring vroeg de fabrikant, niet hèm te boycotten, maar druk uit te oefenen op het Unilever concern, eigenaar van het nogal eigenzinnige Ben & Jerry’s.

Als een duidelijke steunbetuiging bezocht minister Ayelet Shaked van Binnenlandse Zaken (foto) woensdag de fabriek van Ben& Jerry’s Israel in Be’er Tuvia, Centraal Israël, waarbij zij zich uitsprak tegen de beslissing van het internationale bedrijf tegen Judea en Samaria, en de consumenten vroeg de Israëlische franchise­nemer te blijven steunen. In een brief aan de predikant John Hagee, voorzitter van de Amerikaanse vereniging Christians United for Israel (CUFI) riep zij deze op om terug te vechten tegen de boycot van Judea en Samaria.

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen oordeel geven over de ijsproducent, maar stelde wel alle anti-Israël en BDS-activiteiten te veroordelen. ‘Wij zullen met Israël samen­werken tegen pogingen om het te delegitimeren’, zei hij.

Diverse supermarkten in de VS, met name koshere, besloten geen ijs van Ben & Jerry’s meer te verkopen, of er voor te adverteren.
Texas en andere Amerikaanse Staten onderzoeken of Ben & Jerry’s, danwel moedermaatschappij Unilever, met de aangekondigde boycot van Judea en Samaria de anti-BDS-wetten van de Staat heeft geschonden

Als aanstichter van de geplande boycot wordt Anuradha Mittal genoemd, voorzitter van Ben & Jerry’s en bekend als Jodenhater. Op haar twitter-account staan 107 anti-Israël tweets; in een ervan wordt de oprichting van Israël als een ‘catastrofe’ beschreven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.