Hoe Iran zijn Israël-project voortzet

Nu de regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten om Iran opnieuw te benaderen over de historische nucleaire deal van 2015, gesloten tussen de Islamitische Republiek en zes wereldmachten (JCPOA), waarschuwt Israël de VS tegen deze stap.

Door Yochanan Visser |

Vorige week belde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi met zijn Amerikaanse ambtgenoot, minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, en waarschuwde hem dat de Amerikaanse regering er rekening mee moest houden dat Iran het Midden-Oosten verder destabiliseert. ‘We bespraken regionale strategische kwesties en de voortdurende en toenemende schendingen door Iran van zijn nucleaire belofte, evenals de regionale activiteiten van Iran en zijn bondgenoten die escaleren en de stabiliteit van het Midden-Oosten ondermijnen,’ schreef Ashkenazi later op Twitter.

Hierna nemen we Syrië als voorbeeld van deze destabiliserende Iraanse acties. We zullen aantonen dat ze deel uitmaken van het ‘Israël-project’ van Iran. Iran zet zijn verschansing in het door oorlog verscheurde land voort, via zijn bondgenoten Hezbollah en andere sjiitische milities, die in de Syrische strijd werden gebracht door Qassem Soleimani (de gedode commandant van de Quds-brigade van het Iraanse Revolutionaire Garde Korps).
Het beste voorbeeld is de Iraanse bondgenoot Hezbollah, die ten minste 58 bases in Zuid-Syrië heeft en de regio blijft omvormen tot een bolwerk van de zogenaamde ‘verzetsbeweging’. Deze anti-Israël coalitie van door Iran gesteunde sjiitische milities neemt langzaam het grensgebied met Israël over. Zij probeert zich te ontdoen van de lokale Soennitische bevolking door onroerend goed in beslag te nemen en door de wanhopige Soennieten te drogeren.

Huizen in beslag genomen en wijdverspreid drugsgebruik

Syria Direct, een lokale Syrische nieuwszender, meldde vorige week dat Hezbollah huizen opkoopt of in beslag neemt die verlaten zijn. Deze eigenaars zijn eerder naar de noordoostelijke Syrische provincie Idlib gevlucht of zijn naar het buitenland verhuisd als gevolg van de vijandelijkheden in hun woonplaats. Syria Direct gaf het voorbeeld van een vrouw, Marwa, die tijdens de burgeroorlog haar man verloor en naar Idlib vluchtte. De broer van haar man verkocht vervolgens haar huis aan een Hezbollah-terrorist en de vrouw had geen mogelijkheid om naar Damascus te gaan om haar eigendom terug te eisen. Zelfs wanneer zij de mogelijkheid zou hebben gehad om naar Damascus te reizen, zou zij hebben ontdekt dat het Assad-regime medeplichtig is aan de praktijken van Hezbollah en zelf illegaal eigendommen in beslag neemt die door vluchtelingen zijn achtergelaten.

Dan was er een rapport van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) over wijdverspreide drugssmokkel door Hezbollah. Volgens het rapport maakten inwoners van de zuidelijke regio in Syrië de drugssmokkel openbaar via graffiti op muren in al-Suwayda of de Druzenberg. Een van de schilderingen op de muren van al-Suwayda luidde: ‘De bendes van al-Suwayda + veiligheidsdiensten + Hezbollah = de oorzaak van al-Suwayda’s problemen – Hezbollah verkoopt drugs. Een kilo drugs + Hezbollah = verzet. Het zuiden van Syrië is de begraafplaats van Hezbollah en Iran. Het belangrijkste is dat Bashar (al-Assad) aan de macht is gebleven, ongeacht de ineenstorting van het land.’

In februari rapporteerde de SOHR over wijdverspreid gebruik van drugs, voornamelijk hasj en verdovende pillen, op het hele Syrische grondgebied. De hasj wordt door Hezbollah vanuit Libanon gesmokkeld en vervolgens verkocht aan werkloze Syriërs, terwijl 14 fabrieken in Syrië de verdovende pillen produceren. Hezbollah heeft een beroep gedaan op plaatselijke drugsdealers die hun klanten op de hoeken van de straten opwachten en er niet voor terugdeinzen de drugs aan kinderen te verkopen. Officieren en soldaten van de Syrische Nationale Strijdkrachten (NDF) zijn medeplichtig aan de drugshandel. De Russische militaire politie is de enige strijdkracht die probeert de productie van de verdovende pillen te stoppen. Zij heeft onlangs een inval gedaan in een opslagplaats waar drugs waren opgeslagen. Vorige week vond in de provincie Qalamoun een gewapend gevecht plaats tussen leden van Hezbollah en NDF-soldaten, waarbij zeven van de deelnemers aan het gevecht gewond raakten. Het gevecht begon na het uitbreken van een geschil over de winsten van de drugshandel.

Afghaanse militie komt op het toneel

Andere bewijzen dat Iran via zijn bondgenoten in Syrië zijn verschansing in het land uitbreidt, kwamen ook van de SOHR. De in Londen gevestigde Syrië-waakhond berichtte dat een andere Iraanse bondgenoot, de Afghaanse sjiitische militie Liwa Fatemiyoun, de controle over grote delen van het grondgebied in Syrië aan het overnemen is. De Afghaanse militie heeft niet minder dan 710.315 Syriërs gerekruteerd, onder wie oud-NDF soldaten en officieren. Liwa Fatemiyoun biedt ongebruikelijk hoge salarissen en dit zou het enorme aantal rekruten kunnen verklaren.

De inzet van de Afghaanse militie maakt deel uit van de strijd tussen Iran en Rusland over wie de macht in Syrië zal krijgen. Maar uiteindelijk zullen deze strijdkrachten tegen Israël worden ingezet.

Waarschuwingen vanuit Israël

In Israël zijn er intussen verschillende veiligheids- en inlichtingendeskundigen die waarschuwen voor Irans plan, om een confrontatie aan te gaan met het Israëlisch defensieleger (IDF) via een operatie met meerdere fronten. Bij een dergelijke operatie zouden de door Iran gesteunde Syrische milities, Ansar Allah of Houthi-militie in Jemen, Hezbollah in Libanon en Syrië, alsook Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza betrokken zijn. Gezien het feit dat al deze groepen in het bezit zijn van grote hoeveelheden geleide raketten, zou het kunnen dat de luchtverdediging van Israël niet in staat zal zijn om de Israëlische steden en de militaire infrastructuur van de IDF volledig te beschermen.

De voormalige chef van de militaire inlichtingendienst van het IDF, Aharon Ze’evi Farkash, zei vorige week in een interview met The Jerusalem Post, dat niet het feit dat Hezbollah 150.000 raketten heeft, maar zijn vermogen om er duizenden per dag af te vuren, het grootste probleem is. Farkash zei dat het Israëlische leger geen duizenden raketten per dag aan zal kunnen. Hij zei ook dat Israël geen langetermijnstrategie heeft in de oorlog tegen Iran, maar dat de Islamitische Republiek die wel heeft.

Een ander ernstig probleem waarmee het Israëlische leger wordt geconfronteerd, is een deal tussen Iran en het Assad-regime over de levering van de Iraanse versie van het Russische S-300 en S-400 luchtafweerraketsysteem. Als de levering van deze systemen doorgaat, zal de Israëlische luchtmacht (IAF) mogelijk niet meer dezelfde operationele vrijheid hebben als nu in Syrië.

Houding VS ten opzichte van de situatie

Men mag aannemen dat Ashkenazi en andere Israëlische functionarissen de regering-Biden hebben ingelicht over de kwaadaardige activiteiten van Iran, niet alleen in Syrië, maar ook in Jemen, Irak en Libanon, waar Iran de vorming van een technocratische regering blokkeert en probeert het land over te nemen. Niettemin blijft de nieuwe regering van de VS haar traditionele bondgenoten, zoals de Arabische Golfstaten, mijden en lijkt zij verblind door het idee dat onderhandelingen met Iran over zijn kernwapenprogramma de situatie zullen verbeteren. Saoedi-Arabië wordt dus bekritiseerd om zijn reputatie op het gebied van de mensenrechten, maar Iran, dat een erbarmelijke geschiedenis van mensenrechtenschendingen heeft, wordt met fluwelen handschoenen aangepakt.

De regering-Biden kon het zelfs niet opbrengen om het woord ‘Abraham-akkoorden’ in de mond te nemen toen zij officieel reageerde op de uitwisseling van ambassadeurs tussen Israël en Bahrein, alsmede de Verenigde Arabische Emiraten. In plaats daarvan verklaarde zij dat zij deze ‘belangrijke regelingen’ zal blijven helpen ondersteunen. Het lijkt misschien niet veelzeggend, maar Iran is zeer ontstemd over de Abraham-akkoorden, de vredesakkoorden tussen Israël en de VAE, alsmede Bahrein. Deze akkoorden hebben Israël dicht bij de grens van Iran gebracht, iets wat door de moellahs in Teheran als een directe bedreiging wordt gezien.

De Amerikaanse regering lijkt nu dezelfde fout te maken als de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, namelijk het tevreden stellen van Iran in de hoop dat het mogelijk zal zijn om van Iran een normaal land te maken, dat zich zal houden aan het internationaal recht en een nieuw nucleair akkoord. Tegelijkertijd negeren president Biden en zijn team de kwaadaardige activiteiten van Iran in verschillende landen. Ze hebben zelfs de militie Ansar Allah in Jemen geschrapt van de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.