Hoe het gebed voor een echtgenoot tot kunst leidde

Het gebed van Deanna Malespin voor haar echtgenoot, die in 2014 als reservist in de Gaza-oorlog streed, inspireerde haar tot het ontwerpen van een halsketting met een vredesduif die oproept om te bidden voor de vrede van Jeruzalem. Israel Today had een gesprek met haar.

Door Christina Cohen |

In het vredige groene Galilea, hier in Noord-Israël, woont een zionistisch gezin, bestaande uit vijf personen. Om Israëli’s te worden maakten de ouders meer dan twintig jaar geleden Aliyah en de drie jonge kinderen zijn sabra’s, kinderen die in Israël zijn geboren.

Ik haast me naar de deur om Deanna Malespin te ontmoeten, pak mijn camera en ga op weg op een mooie Israëlische lentedag van 30 graden.

Terwijl ik naar haar huis rijd, vraag ik me af hoe Deanna op het idee kwam om zo’n uniek product te maken en hoe ze dat kon doen terwijl ze net moeder was, nog nieuw in het land en bezig om haar man te helpen met het runnen van hun lief­dadig­heids­instelling.

In haar huis wijst niets erop dat zij van origine Canadese is en haar man Amerikaan. Alles ziet en voelt er helemaal Israëlisch uit, van de moderne uitstraling van de kamer tot het donker houten meubilair. Een enorme blauw-met-witte Israëlische vlag siert haar balkon en verwelkomt gasten.

Terwijl haar zoontje van een jaar in zijn kinderstoel speelt, maakt ze een kopje koffie voor me en duiken we in een verhaal waarin iedere liefhebber van Israël zich kan inleven.

Israel Today: Vertel eens hoe je ertoe kwam om, toentertijd als kersverse moeder, nieuw in Israël en rechterhand van je man bij het runnen van een lief­dadig­heids­instelling, je eigen sieraden te gaan ontwerpen en te maken?

Deanna: het gebeurde in 2014. Er was oorlog tussen Israël en Gaza en mijn man Chaim, werd opge­roepen als reservist. Ik leefde in een totaal nieuw scenario. Ik bleef thuis met onze baby van 1 jaar oud en een lief­dadig­heids­instelling om te runnen terwijl Chaim een hele maand diende in een gevechts­eenheid, midden in oorlogshandelingen, waarvan ik wist dat zijn leven elke dag in gevaar was. Als zijn vrouw bad ik voor hem en voor de hele situatie. Ik wist dat er veel gebeden voor Israël werden opgezonden, wat erg bemoedigend was. Als het me lukte om contact met hem te krijgen vertelde ik hem dit en probeerde ik hem op deze manier te bemoedigen.

Tijdens deze oorlog waren de ogen van alle Israëlische burgers gericht op de Iron Dome (‘IJzeren koepel’, een systeem dat is ontworpen om korte­afstands­raketten en granaten te onder­scheppen en te vernietigen om Israël hiertegen te beschermen).

Toen ik echter met Chaim sprak, zei hij steeds dat hij het gebed van alle naties voor Israël kon voelen dat hem beschermde als een ‘gebedskoepel’. Te midden van gevaar, angst, chaos en onzekerheid voelde hij Gods vrede.

Die maand ging voorbij met veel oprecht gebed, zoals je je misschien wel kunt voorstellen, en toen werd mijn man Chaim ontslagen van zijn dienst als reservist en kwam hij thuis.

We hadden voor de dag daarna een vlucht naar Engeland geboekt. Chaim runt de lief­dadig­heids­instelling Aliyah Return Center, die nieuwe immi­granten onder­steunt en naties leert over Gods hart voor Israël. Deze reis was van tevoren gepland. Het was Gods perfecte timing en een geweldige kans om over Israël en de huidige situatie te praten met de kerken die we bezochten. Het was zo bemoedigend en troostend om te horen hoe ze gedurende deze hele tijd in gebed betrokken waren bij Israël. De Bijbel leert ons om te bidden voor de vrede van Jeruzalem, en dat deden ze.

Tegen de tijd dat we thuiskwamen was ik zo geïnspi­reerd! Ik bedoel, we willen allemaal vrede – voor ons, de Israëli’s, en ook voor de andere kant. Maar doen we er iets aan? Vertalen we het in actie? Bidden en leven we Psalm 122:6? ‘Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het goed gaan met hen die u liefhebben.’ Hierdoor werd ik geïnspireerd om een ​​ketting te maken die ons er allemaal aan zou herinneren om te bidden.

Natuurlijk kun je veel halskettingen met een ‘Israël-thema’ vinden, maar ik wilde er een maken met een duif die vrede symboliseert, en een verwijzing naar psalm 122:6 op de achterkant. Mijn hoop en doel was dat, wanneer mensen deze dragen, ze aangemoedigd zullen worden om te bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Israel Today: Kun je ons vertellen over het proces van het creëren van je eerste eigen product?

Meestal, als ik creatieve ideeën heb die meer aan de gecompliceerde kant zijn, stop ik ze weg voor ‘ooit’. Ik heb het behoorlijk druk als vrouw, moeder en persoonlijk assistent. Maar dat gebeurde deze keer niet.

Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik me realiseerde dat dit iets was waar ik echt iets mee kon. Omdat ik geen ervaring had met het maken van sieraden, volgde ik gewoon mijn hart. Ik begon het ontwerp te tekenen, totdat ik wist dat het goed was.

Toen herinnerde ik me dat ik een kleine juwelierszaak kende in Rosh Pina (Noord-Israël), dus ik besloot daar­heen te gaan om te kijken of ze me konden helpen. Ja hoor, dat deden ze! En de kettingen werden werke­lijk­heid!
Ik verkocht ze in Engeland, Canada en de VS, en ook aan enkele Israëlische vrienden. De ketting is een geweldig cadeau en ik ben altijd zo enthousiast om het bij mensen te zien!

Israel Today:Hoe is het om een ​​kleine ondernemer te zijn en waarom zouden onze lezers bij jou kopen of Blauw-en-wit kopen?

Wanneer je Blauw-en-wit (van Israëlische makelij) koopt, heeft dat hier echt impact, vooral voor eigenaren van kleine bedrijven en ondernemers. Ik weet dat omdat ik zelf zo enthousiast ben over elke aankoop en nieuwe klant. Het maakt mijn dag letterlijk goed! Omdat Israël een heel klein land is, hebben we hulp nodig van ondersteunende en zorgzame mensen uit het buitenland om de eigenaren van kleine bedrijven in leven te houden. Eigenaren van kleine bedrijven vieren elke klant en door van ons te kopen, help je ons de zionistische droom van terugkeer waar te maken!

Israel Today:En wat zijn jouw zakelijke toekomstplannen?

Oh ja, veel mensen hebben me gevraagd of ik een nieuw product ga uitbrengen, en mijn antwoord is (…) Ik krijg binnenkort een bestelling van vergulde duiven­kettingen!
En natuurlijk heb ik veel dromen en nieuwe ideeën, die misschien gaan uitkomen. We zullen zien.

Wilt u meer weten over deze halsketting met vredesduif? Kijk op onze Engelse website.