LedenHoe Hamas Gaza aan de rand van de afgrond brengt

Met de hulp van Iran en onder de ogen van Turkije bereidt Hamas zich voor op oorlog. Maar zal het volk van Gaza hen eerst omverwerpen?

Door Yochanan Visser | | Onderwerpen: Hamas, Gaza
Hamas breidt zijn operaties uit ter voorbereiding van een nieuwe oorlog tegen Israël. Maar haar grove wanbeheer van Gaza kan leiden tot de ondergang van de groep voordat dat kan gebeuren. Foto: Attia Muhammed / Flash90

Hamas kwam opnieuw in het nieuws in de Israëlische media na het vrijgeven van een video van de Israëlische gevangene Avera Mengistu, die al bijna acht jaar gegijzeld wordt in Gaza. Volgens de berichten plant Hamas een nieuwe ontvoering, ditmaal van een Israëlische soldaat in de zogenaamde Gaza-gordel.

Maar er is nog veel meer te melden over Hamas.

De straatarme bevolking in Gaza toont in toenemende mate zijn onvrede met de wijze waarop Hamas de enclave in zuid Israël bestuurt. Hamas heeft geen boodschap aan de toenemende onvrede in Gaza en heeft klaarblijkelijk genoeg middelen om zijn terroristische activiteiten tegen Israël uit te breiden naar andere landen.

Bedrieglijke kalmte

Het is de laatste tijd relatief rustig in het grensgebied tussen Israël en Gaza. Dit wil echter niet zeggen dat Hamas en de andere terreurbewegingen in de enclave in het zuiden van Israël stil zitten. De voorbereidingen op een nieuwe confrontatie met het Israëlische leger (IDF) zijn niet opgehouden sinds de tweedaagse mini oorlog in augustus 2022.

De aan Hezbollah gelieerde krant Al-Akhbar berichtte...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie