Hoe een burgeroorlog veranderde in een feest van liefde en broederschap

Demonstranten marcheerden naar Bnei Brak, waar ze de orthodoxe bewoners wilden provoceren. De reactie van de bewoners verraste iedereen.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: orthodoxe Joden, vriendschap
Israëliërs protesteren op 23 maart 2023 in Bnei Brak tegen de geplande hervorming van de rechterlijke macht door de Israëlische regering. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

De demonstranten tegen de justitiële hervormingen hadden vorige week aangekondigd dat zij hun protesten op donderdag zouden uitbreiden tot Bnei Brak, dat pal naast Tel Aviv ligt. In Bnei Brak wonen echter bijna uitsluitend orthodoxe Joden, wier partijen de justitiële hervormingen steunen en die in de levensstijl van de progressieven van Tel Aviv een modern Sodom en Gomorra zien.

Er werd verwacht dat de regenboogvlaggen van de demonstranten de inwoners van Bnei Brak zouden provoceren, evenals hun agressieve gebruik van linkse slogans. Israëlische veiligheidsdiensten hadden zich voorbereid op gewelddadige confrontaties en vroegen om de protesten niet door te laten gaan naar de orthodoxe stad.

De meeste organisatoren lieten zich echter niet overhalen en donderdagavond marcheerden duizenden tegenstanders van de regering naar Bnei Brak.

Heb uw naaste lief

Wat er vervolgens gebeurde, had echter niemand verwacht. In plaats van zich te laten provoceren en agressie met agressie te beantwoorden, herinnerden de Bijbelgetrouwe Joden van Bnei Brak zich de beginselen van de Bijbel.

De orthodoxe Joden van de stad verwelkomden de demonstranten met drankjes en warme cholent, het Joodse gerecht dat voor Shabbat wordt bereid. Er werd Joodse muziek gespeeld, er werd gedanst en de agressie van de demonstranten nam onmiddellijk af.

De inwoners van Bnei Brak kwamen de straat op en lieten hun medeburgers zien dat zij niet hun vijanden zijn, maar hun broeders.

Het was waarschijnlijk de eerste keer voor veel van de aanwezigen om mensen te ontmoeten die zo tegen hun eigen levensstijl ingaan. Orthodoxen en progressieven praatten eindelijk met elkaar.

Bijzonder hartverscheurend is de videoclip (op Twitter) waarin een demonstrant wordt overdonderd door de muziek. Het lied “Shalom Aleichem”, (Vrede voor jou) speelt op de achtergrond, het wordt gezongen door Joodse families op vrijdagavond terwijl ze aan de gedekte tafel zitten en Shabbat in hun huis verwelkomen. De man op de motor doet zijn helm af en begint mee te zingen. Deze seculiere Jood heeft het lied waarschijnlijk niet meer gehoord sinds hij een kind was en nu, na zoveel jaren, komen zijn herinneringen terug en kan hij zijn tranen niet bedwingen.

Orthodoxe Joden, zo vaak verguisd in de media, lieten donderdag zien waar ze werkelijk voor (zouden moeten) staan. Geen vijandschap, maar liefde. En uiteindelijk veranderde de geplande provocatie in een groot vriendschapsfeest.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox