Hoe durft de ‘corona-tsaar’ de rabbijn tegen te spreken!

Ultraorthodoxe Joodse publicaties hekelden een belediging van de ‘Torah-autoriteit’, nadat de ‘corona-tsaar’, de Israëlische regeringsfunctionaris die belast was met de aanpak van de Corona-crisis, een prominente rabbijn durfde te bekritiseren.

Door Redactie Israel Today |

Hoewel de normalisatie van de relatie met de VAE in het nieuws de meeste aandacht krijgt, is Israël momenteel verwikkeld in een religieuze controverse die verband houdt met het coronavirus, en die de regering Netanyahu ten val dreigt te brengen.

Er is grote bezorgdheid dat het begin van het schooljaar in Israël een piek in de corona infecties zal veroorzaken. Dit geldt vooral voor de ultraorthodoxe gemeenschap, die zich minder aan de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid houdt dan andere Israëli’s.

De situatie wordt nog verergerd door een van Israëls prominentste rabbijnen, Chaim Kanievsky (foto, rechts), die deze week aan de studenten van de orthodox Joodse yeshiva’s heeft gezegd, zich niet te laten testen op Covid-19 om niet gedwongen te worden in quaran­taine te gaan en zo hun religieuze studies te onder­breken. Hij zei de hoofden van de yeshiva’s ook, dat ze studenten die in contact waren gekomen met dragers van het coronavirus niet in quarantaine moeten plaatsen, zoals vereist door het ministerie van Volksgezondheid.

Als reactie op het negeren door de rabbijn van de huidige gezondheidsrichtlijnen, bekritiseerde ‘corona-tsaar’ Ronni Gamzu (foto, links), die verantwoordelijk is voor het Israëlische coronavirusbeleid, rabbijn Kanievsky, omdat hij de hele ultraorthodoxe gemeen­schap in gevaar bracht.

Om dat in de context te plaatsen, het is ongeveer wat iemand die de paus bekritiseert zou zijn voor vrome katholieken. Het is gewoonweg onaanvaardbaar.

En dus richtte het ultraorthodoxe dagblad Yated Ne’eman zijn pijlen op Gamzu wegens ‘het openen van zijn mond tegen (…) de rabbijn (…) in een achterbaks commentaar tegen de autoriteit van de Torah.’
De Orthodoxe krant HaDerech beschuldigde Gamzu van ‘schaamteloze opruiing tegen de ultraorthodoxe gemeenschap en haar leiders.’

De ultraorthodoxe gemeenschap in het algemeen beweert dat de autoriteiten met twee maten meten bij het afdwingen van beperkingen tegen het coronavirus bij religieuze Joden. Als bewijs stellen zij vast, dat de regering probeert ultra­orthodoxe massa­bijeen­komsten te voorkomen, maar dat zij de Israëlische linksen week na week blijft toestaan in landelijke demonstraties tegen Netanyahu bijeen te komen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.