Hoe doodde de Mossad de Iraanse atoomgeleerde?

De Iraanse nucleaire weten­schapper Mohsen Fakhrizadeh, die op 27 november nabij Teheran werd dood­geschoten, werd gedood door een geauto­matiseerd geweer dat door de Mossad in delen het land werd binnengesmokkeld, en na gebruik werd vernietigd.

Door Redactie Israeltoday.nl |

In eerste berichten schreef Iran de moord toe aan scherpschutters en een bom, en vervolgens aan een via een satelliet bestuurd wapen. Ook zou er een vuurgevecht hebben plaatsgevonden met de aanvallers. Israëlische betrokkenheid werd al vanaf het begin vermoed. The Jewish Chronicle heeft nu de werkelijke toedracht onthuld..

Een spionageteam, dat uit ruim 20 Israëli’s en Iraniërs bestond, voerde het karwij uit na acht maanden nauwgezette waarnemingen, onthulden inlichtingen­bronnen. De moord werd uitgevoerd met een geauto­matiseerd wapen van een ton zwaar, voorzien van een camera, kinstmatige intelligentie en gezichtsherkenning, dat op een geparkeerde Nissan pickup was geplaatst.

Het wapen werd op afstand bediend door agenten op de grond die het doel observeerden. Met een regen van 13 kogels werd Mohsen Fakhrizadeh, bekend als de ‘vader van de bom’, gedood toen hij met zijn vrouw en 12 lijfwachten in Absard, nabij Teheran, reisde.

Noch zijn vrouw, noch iemand van zijn beveiligings­teams raakte gewond bij de aanval met het zeer nauwkeurige wapen, ontworpen om burgers te beschermen tegen bijkomende schade. Het wapen was zo zwaar omdat het een bom bevatte, die het bewijsmateriaal na de moord vernietigde.

De aanleiding voor de excecutie
Volgens Jacob Nagel, de nationale veiligheidsadviseur van Benjamin Netanyahu, beschikte de Mossad over documenten waaruit bleek dat Fakhrizadeh aan verschillende kernkoppen had gewerkt, die elk vijf Hiroshima’s konden veroorzaken. ‘Hij meende het. Hij wilde nog steeds doen wat hij van plan was. Dus iemand besloot dat hij genoeg tijd op aarde had gehad.’

Het regime in Teheran heeft in stilte geoordeeld dat het zes jaar zal duren voordat een vervanger van topwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh volledig inzetbaar is.

Israëlische analisten concludeerden dat de dood van Fakhrizadeh de periode die Iran nodig zou hebben om een ​​bom te maken, heeft verlengd van ongeveer drie en een halve maand naar twee jaar tot vijf jaar.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.