Hoe de rabbijnen Benjamin Netanyahu kunnen redden

Het lijkt er op, dat Benjamin Netanyahu de grote verliezer is als zijn rechtse rivalen zich zouden aansluiten bij het centrum-linkse blok in een regering van nationale eenheid die Likoed uitsluit. Maar de ultraorthodoxe gemeenschap heeft net zo veel, zo niet meer, te verliezen, waardoor enkele machtige rabbijnen Bibi in stilte bijstaan bij zijn inspanningen.

Door Ryan Jones |

Hoewel de eerder genoemde coalitie van nationale eenheid enkele religieus-rechtse elementen zou omvatten, zou deze worden gedomineerd door seculieren en progressieven. Enkele van die partijen zijn fel gekant tegen het bestaande beleid ten gunste van de ultra­orthodoxe gemeen­schap in Israël.

De rabbijnen vrezen dat indien zo’n regering er komt, de seculiere partijen Yesh Atid en Yisrael Betenoe, en de ultra-liberalen van de Arbeidspartij en Meretz, een agenda zullen aansturen waarin de financiering van ultra-orthodoxe scholen en toelagen zal worden verminderd, evenals een rekruteringsbeleid dat alle Joodse burgers dwingt tot militaire dienst.

Maar nu Netanyahu’s kans om de volgende regering te vormen en aan de macht te blijven snel kleiner wordt, lijkt deze alternatieve ‘regering van verandering’ steeds onvermijdelijker.

De rabbijnen zien maar één kans op succes, en dat is een kleine.

Eerder deze week had Ya’akov Kanievsky, kleinzoon van en adviseur van misschien wel de machtigste rabbijn van Israël, Chaim Kanievsky, een dringende ontmoeting met minister van Defensie Benny Gantz. Het doel was Gantz ervan te overtuigen om zijn partij Blauw-Wit bij Netanyahu’s coalitie te voegen, en zo de premier een uitbreiding van 8 zetels te geven. Netanyahu had al eerder Gantz benaderd met de belofte, dat die de eerste premier zou zijn bij een nieuw roulerend premierschap.

Enerzijds zou dat betekenen dat Gantz opnieuw zijn verkiezings­belofte om niet deel te nemen aan een regering-Netanyahu, zou moeten breken. Anderzijds is minstens de helft van de acht knessetleden van Blauw-Wit rechts, wat betekent dat er geen grote ideologische belemmering is voor de partij om toe te treden tot een door Likoed geleide coalitie.

Met de naam van Kanievsky achter zich zou Gantz in de volgende regering een nieuwe invloed krijgen, waardoor hij misschien beter voor de dag zou kunnen komen dan in de vorige. En Netanyahu zou, hoewel hij bepaalde compromissen zou sluiten, zijn leiderschap grotendeels behouden.

Getalsmatig zou een coalitie Netanyahu-Gantz zeker bestaan uit:
• Likoed (30)
• Shas (9)
• Blauw-Wit (8)
• Verenigd Torah Jodendom (7)
• Religieus Zionisme (6)

Dat brengt hen al op 60 zetels, slechts één zetel verwijderd van een meerderheid, en waarschijnlijk al genoeg om te regeren. Maar zo’n scenario zou het veel waarschijnlijker maken om Naftali Bennett ervan te overtuigen om zijn partij Yamina (7 zetels) in de coalitie op te nemen, waardoor die een duidelijke en tamelijk stabiele rechtse meer­der­heid krijgt. En dat zelfs zonder de overige rechtse facties Nieuwe Hoop en Yisrael Betenoe, die ondanks hun afkeer van Netanyahu zeker voor veel, zo niet de meeste besluiten van de regering zullen blijven stemmen.

Kunnen de rabbijnen het voor elkaar krijgen? De klok tikt verder…

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.