Hoe buitenlandse spelers werken aan Palestijnse Staat

Twee nieuwe schandalen werden onthuld door Israëls Channel 13 News en de Amerikaanse nieuwsorganisatie The Washington Free Beacon. De Palestijnse Autoriteit (PA), de Europese Unie, en de huidige Amerikaanse regering van president Joe Biden zijn erbij betrokken.

Door Yochanan Visser |

De schandalen tonen aan dat in plaats van zijn soevereiniteit in Judea en Samaria (of de zogenaamde ‘West Bank’) te verstevigen, Israël de strijd over zijn Bijbels hartland aan het verliezen is. Zowel de Europese Unie als de regering-Biden helpen de PA om in dit gebied een terroristische Staat te vestigen.

Vorige week zond Channel 13 een indrukwekkende tweedelige documentaire uit over de schokkende activiteiten van de Europese Unie (EU) in het zogenaamde ‘Gebied C’ in Judea en Samaria. Dit gebied werd in het kader van de Oslo-akkoorden aan Israël toegewezen en COGAT, de civiele administratie van de Israëlische defensiemacht (IDF), is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken aldaar, waaronder het afgeven van bouwvergunningen. De documentaire onthulde ook dat bepaalde elementen in COGAT samenwerken met de PA. Zij lekken informatie naar de Palestijnse Veiligheidstroepen over de voorgenomen verkoop van land aan Joden in Gebied C door Palestijnse Arabieren.

Ad Kan gaat undercover

De documentaire van Channel 13 is gemaakt met medewerking van de Israëlische non-profitorganisatie Ad Kan (‘Tot Hier’). Deze organisatie doet onderzoek naar Palestijnse activiteiten in de betwiste gebieden in Judea en Samaria die zij schadelijk acht voor Israël. Arabisch sprekende medewerkers van deze organisatie vermomden zich als Arabieren en gingen undercover bij de Palestijnse Autoriteit (PA) om te onderzoeken wat nu precies de activiteiten van de EU in Gebied C zijn. Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de EU de PA in het geheim helpt bij het stichten van een Palestijnse Staat in Gebied C, en ook in Arabisch Jeruzalem.

Feiten op de grond: Illegale Palestijnse nederzettings bouwwerken, geschonken door de Europese Unie. (Foto: Hillel Maeir/TPS)

De rol van buitenlandse spelers in het grote plan

De EU, de Verenigde Naties en bepaalde Arabische landen financieren het hele project voor een bedrag van drie miljard euro. Dat ontdekten de ‘agenten’ van Ad Kan na gesprekken met PA-functionarissen en na het verkrijgen van interne PA-documenten. Een miljard euro is bestemd voor de bouw in Arabisch Jeruzalem en de rest gaat naar bouwprojecten in Gebied C.

De Europese Unie verstrekt ook juridische hulp en personeel om de PA bij te staan bij de planning van bouwprojecten in Gebied C en Arabisch Jeruzalem. Momenteel bevinden 100 van deze projecten zich in de planningsfase, onthulde Ad Kan. De EU ‘zet alles op alles’ om de PA te helpen een Palestijnse Staat te stichten in Judea en Samaria, een stap die in feite illegaal is volgens de Oslo Akkoorden van 1993 en 1995, merkte Ad Kan op. De Israëlische NGO schreef dat de EU ‘een goed geolied mechanisme’ heeft opgezet waarin het de PA helpt om land te bemachtigen in Judea en Samaria, om Israëlische gemeenschappen daar te isoleren en wil het ‘een feitelijke terroristenstaat vestigen in het hart van Israël.’

‘Nooit eerder is er zo’n schaamteloze inmenging geweest in de binnenlandse aangelegenheden van enig land in de wereld door de Europese Unie als in dat van ons, of het nu gaat om het financieren van anti-Israël-organisaties of om het hertekenen van de grenzen van de Joodse Staat,’ zei Ad Kan in een verklaring na de uitzending van Channel 13.

Israëli’s protesteren tegen Europese inmenging door indirecte financiering van Palestijns terrorisme. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Gegevens over illegale Arabische bouw

Eerder publiceerde de organisatie Regavim in Israël gegevens over illegale Arabische bouw in Gebied C. In 2009 stond het aantal illegale Arabische bouwwerken in Gebied C op 29.784, terwijl in 2018 het aantal was gestegen naar 58.435, aldus Regavim, een Israëlische NGO die toezicht houdt op illegale Arabische bouw in Gebied C en in Arabisch Jeruzalem. De EU hielp actief met de financiering van deze illegale bouw en leverde honderden prefab-huizen aan Arabieren die in Gebied C wonen.

Corrupte medewerkers bij de civiele administratie

Ad Kan ontdekte verder dat er bepaalde COGAT-medewerkers zijn die de Palestijnse veiligheidsdiensten informatie verschaffen over Arabieren in Gebied C die naar de civiele administratie komen voor een vergunning om land aan Joden te verkopen. Na het invullen van bepaalde formulieren worden deze Arabieren vervolgens door de PA gearresteerd en, in het beste geval, gemarteld. Anderen ‘verdwijnen’ of worden vermoord en hun lichamen worden gedumpt. Dit wordt gedaan om andere Palestijnse Arabieren ervan te weerhouden land te verkopen aan Joden, volgens Tzvi Yechezkieli, de maker van de documentaire en de Midden-Oosten expert van Channel 13.

Biden wil een vredesakkoord mogelijk maken, maar hij riskeert een terugkeer naar dezelfde cyclus van geweld. (Foto: Miriam Alster/FLASH90)

Amerikaanse regering is betrokken bij tweede schandaal

Dan was er een schokkend verslag van Adam Kredo, een onderzoeksverslaggever voor The Washington Free Beacon, een Amerikaanse nieuwssite. Kredo’s artikel ging over een nog niet gepubliceerd rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin werd beschreven hoe de PA buitenlandse hulp blijft gebruiken om uitkeringen uit te betalen aan gevangen Palestijnse terroristen en de families van zogenaamde ‘martelaren’, Palestijnse Arabieren die tijdens terreuraanslagen zijn overleden.

In het rapport stond dat de PA tot op de dag van vandaag buitenlandse financiële hulp is blijven gebruiken om betalingen te financieren aan terroristen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden voor aanslagen op Israëli’s. In 2019 verdeelde de PA verder ruim 162 miljoen euro aan de families van shahids (islamitische martelaren), aldus Kredo. De financiering van deze praktijken door de PA is verboden volgens de Amerikaanse wet, en het was de reden waarom de regering-Trump de financiële hulp aan de PA stopzette.

Zie: Trump: Onderhandelen of onze geldkraan gaat dicht

De nieuwe Amerikaanse regering van Joe Biden en Kamala Harris heeft besloten om de financiële hulp aan Palestijnse Arabieren in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever te hervatten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in het rapport. ‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf toe dat het niet in staat was om aan het Congres te verklaren dat de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie voldoen aan de Taylor Force Act, de wetgeving die de financiering van de PA verbiedt zolang het zijn ‘pay to slay’-beleid voortzet,’ schreef Kredo.

Hij meldde verder dat de PA in 2020 naar verluidt 122,5 miljoen euro aan buitenlandse hulp heeft toegewezen aan haar ‘pay to slay’ programma. De PA doet dit via haar eigen postbankstelsel om te voorkomen dat Israël het geld in beslag neemt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.