Het Soedanese conflict en Israël

Gevechten tussen het Soedanese leger en paramilitaire troepen verhinderen de vorming van een burgerregering.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Soedan
Premier Benjamin Netanyahu en luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan. Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / STRINGER

Volgens verschillende bronnen heeft Israël beide partijen in het Soedanese conflict opgeroepen een einde te maken aan de gevechten in Khartoem, die tot dusver meer dan 330 levens hebben geëist. Het normaliseringsproces dat Israël de afgelopen drie jaar met Soedan heeft doorgemaakt en de betrekkingen die het heeft opgebouwd met zowel legerleider generaal Abdel Fattah al-Burhan als RSF-leider generaal Mohamed Hamdan Dagalo, bekend als Hemedti, plaatsen het in een unieke positie om beide strijdende generaals te beïnvloeden.

De aanhoudende botsingen tussen het Soedanese leger en de paramilitaire troepen verhinderen de vorming van een burgerregering en de vooruitzichten op een vredesakkoord met Soedan. In 2020 is Sudan ondertekenaar geworden van de Abraham-akkoorden, een vredesakkoord tussen Israël en een aantal Arabische staten, bemiddeld door de regering-Trump. Na de militaire staatsgreep in Soedan in 2021, waarbij het leger en generaal al-Burhan de regering ontbonden en premier Abdalla Hamdok en andere leden van de regering werden gearresteerd. Hierdoor kwam het normalisatieproces tussen Israël en Soedan in de ijskast te staan en werd de Amerikaanse hulp opgeschort.

Soedanezen demonstreren ter ondersteuning van hun volk in Soedan buiten de ambassade van de Europese Unie in Tel Aviv, 25 juni 2019. | Foto Tomer Neuberg/Flash90.

Israëls diplomatieke betrekkingen met Soedan begonnen jaren geleden met de Soedanese legerleider Abdel Fattah al-Burhan, die momenteel voorzitter is van de Soevereine Raad en dus optreedt als Soedans feitelijke staatshoofd. Volgens bronnen heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken contact gehad met al-Burhan, terwijl de Israëlische inlichtingendienst Mossad contact had met luitenant-generaal Mohammed Hamdan Dagalo om veiligheids- en antiterrorismekwesties te verduidelijken. Hemedti is een generaal en politicus die sinds april 2019 plaatsvervangend voorzitter is van de regerende militaire raad onder Abdel Fattah al-Burhan. Hij voert het bevel over de Rapid Support Forces (RSF) en zijn paramilitaire troepenmacht. Twee generaals wier legers elkaar bestrijden waren in het verleden bondgenoten totdat ze rivalen werden. Nu heeft de jonge generaal Hemedti een staatsgreep gepleegd in Khartoem.

Volgens Israëlische berichten hield Jeruzalem toezicht op de onderhandelingen in Soedan over het opstellen van een kaderovereenkomst voor de vorming van een burgerregering. Soedan heeft de belangstelling getrokken van talrijke landen, waaronder Israël, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, die alle belang hebben bij het politieke landschap van het land. Hemedti heeft Egypte ervan beschuldigd allianties te vormen met al-Burhan en beweert dat Egypte gevechtsvliegtuigen en troepen heeft gestuurd om het Soedanese leger te steunen. Dit is echter door Caïro ontkend. Aangezien Israël nauwe betrekkingen onderhoudt met beide generaals, heeft Jeruzalem besloten voorlopig geen partij te kiezen in het conflict en niet deel te nemen aan bemiddelingspogingen. Toch probeert Israël beide generaals onder druk te zetten om tot een staakt-het-vuren te komen. Toen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen in februari Khartoem bezocht, drong hij aan op terugkeer van de macht naar een burgerregering, waarbij hij duidelijk maakte dat het zonder dat moeilijk zal zijn om tot een vredesakkoord te komen.

Het begon allemaal in 2016, toen Israël eiste dat Washington deuren zou openen in Khartoem nadat Soedan de diplomatieke banden met Iran had verbroken. De verbreking paste in het belang van Israël, evenals de latere afstand van Soedan tot Hamas. In augustus 2017 sprak een Soedanese minister, Mubarak Fadel Al-Mahdi, voor het eerst over normalisatie met Israël in een interview met Sudania24 televisie. Generaal al-Burhan, die aan de macht kwam na het aftreden van de Soedanese president Omar al-Bashir, had in februari 2020 in Oeganda een ontmoeting met de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu. In januari 2021 ondertekende Soedan het declaratoire gedeelte van de Abraham-akkoorden. De ondertekening vond plaats op de ambassade van de Verenigde Staten in Khartoem in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

En nu moet Israël maar zien hoe het alles bij elkaar houdt in Soedan. Volgens verschillende bronnen in Jeruzalem worden achter de schermen toch inspanningen geleverd om het conflict tussen de generaals in Khartoem op te lossen en zo ook dichter bij een vredesakkoord met Islamitische Staat te komen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox