Het masker van het nieuwe Syrische regime is gevallen

De massamoord op de Alawieten benadrukt het gevaar dat gepaard gaat met het aan de macht komen van de radicale islam, waarschuwen Israëlische politici en analisten.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Syrië
Alawieten steken op 11 maart 2025 de Nahr al-Kabir over, die de grens vormt tussen de westelijke kustprovincie van Syrië en Noord-Libanon in de regio Hekr al-Daher, op de vlucht voor het geweld in hun gebied langs de Syrische Middellandse Zeekust. Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

De willekeurige afslachting van burgers van Alawitische afkomst in Syrië door islamitische gewapende strijders die behoren tot het nieuwe soennitische moslimregime van het land heeft geleid tot dringende vragen over de aard van de regering die ten noordoosten van Israël opkomt.

“Het masker is gevallen. Maar laten we de dingen vanuit een iets breder perspectief bekijken,” zei Dina Lisnyansky, een expert op het gebied van het Midden-Oosten en radicale islamitische bewegingen en een onderzoeker aan het Moshe Dayan Centrum van de Universiteit van Tel Aviv, woensdag tegen JNS.

Ze wees erop dat de soennitische meerderheid van Syrië al tientallen jaren onder controle staat van een kleine Alawitische minderheid.

“De Alawitische heerschappij manifesteerde zich tijdens de heerschappij van de Assad dynastie. In hun poging om een absolute dictatuur op te leggen, hebben ze een groot aantal soennieten afgeslacht,” zei Lisnyansky.

Dit beleid van massamoorden bepaalde het verloop van de burgeroorlog die begon in 2011, toen dictator Bashar al-Assad probeerde de Alawitische heerschappij te stabiliseren, vervolgde ze.

“De soennieten werden vluchtelingen, zowel binnen als buiten hun eigen land. Tegelijkertijd werden ze in groten getale vermoord. Assad liet ze gewoon genadeloos afslachten om zijn heerschappij een heel decennium lang te stabiliseren.”

“Het doel van het nieuwe regime is niet alleen om de heerschappij van de soennitische islamist Ahmed al-Sharaa te vestigen, maar veel meer dan dat. Er is ook een heel sterk verlangen naar wraak,” legde ze uit.

Zie ook: Israël veroordeelt wreedheden in Syrië onder nieuw jihadistisch regime

“Oezbeken, Tadzjieken, velen uit de Kaukasus”

Volgens Lisnyansky zijn de strijders die momenteel massamoorden plegen op Alawieten in de kuststrook in het westen van Syrië, voornamelijk in Latakia en Tartus, niet alleen lokale soennieten. “Heel vaak zien we dat de daders islamisten zijn die gerekruteerd zijn als mujahideen, jihadistische strijders, en de soennieten in Syrië zijn komen steunen.

“We vinden dus veel islamisten, zowel degenen die zich hebben aangesloten bij Hayat Tahrir al-Sham [HTS, de rebellencoalitie onder leiding van al-Sharaa die Syrië in december overnam] als degenen die eerder tot IS behoorden.”

“We zien veel Oezbeken, veel Tadzjieken, veel uit de Kaukasus, zoals Tsjetsjenen en Dagestanis. We zien dat de mensen die betrokken zijn bij het bloedbad dezelfde mensen zijn die betrokken waren bij de verovering van Syrië in de maanden voor de opkomst van al-Sharaa,” zei ze.

Turkije heeft het bloedbad misschien niet georkestreerd, maar het maakt wel deel uit van een bredere soennitische poging om Syrië volledig over te nemen, zei Lisnyansky.

“Iets anders waar we naar kijken zijn de ongelofelijke aantallen. Binnen 48 uur, gebaseerd op verschillende rapporten, waren ze in staat om tussen de 1.500 en 4.000 Alawieten te doden – en ik hoorde zelfs een rapport van 6.000 op één plaats. Naast Alawieten worden ook christenen afgeslacht.”

Het aandeel christenen in de Syrische bevolking is gedaald van 8 procent voor de burgeroorlog tot slechts 2 procent nu, zei ze.

Al-Sharaa speelt de rol van de “goede agent”, zei ze, door te beloven degenen die betrokken zijn bij het bloedbad voor het gerecht te brengen, maar er zijn goede redenen om sceptisch te zijn over dergelijke beweringen. “Het is duidelijk dat deze dingen niet zouden gebeuren als het centrale regime ze niet zou willen, want het zijn niet alleen lokale islamitische initiatieven. Degenen die betrokken zijn bij de moorden vechten al jaren onder het bevel van al-Sharaa. Ze komen niet plotseling in opstand tegen al-Sharaa. Ze zetten gewoon de ideologie voort.”

Lisnyansky suggereerde dat Israël de zich ontwikkelende situatie in Syrië voorzichtig maar standvastig moet benaderen.

“We moeten begrijpen dat er hier een nieuw regime is met bepaalde ambities en dat Turkije erachter zit met zijn eigen verheven doelen om regionaal uit te breiden. Dit betekent dat we voorzichtig te werk moeten gaan als we niet frontaal in botsing willen komen met Turkije.”

Ze benadrukte dat Israël weliswaar geen directe confrontatie wil, maar wel een duidelijk belang heeft bij het handhaven van een bufferzone om te voorkomen dat de instabiliteit over haar grenzen heen slaat. Ze wees er ook op dat de bescherming van de Druzenbevolking in het belang is van zowel Israël als de hele regio.

“Het is logisch dat Israël zijn bufferzone in Syrië uitbreidt. Het is logisch om de [zuidelijke Syrische] Druzen te beschermen. Het is logisch om een alliantie aan te gaan die niet alleen de belangen van Israël dient, maar ook de belangen van de regio,” zei Lisnyansky.

“Het product van een tegencoup”

Gepensioneerd kolonel Dr. Jacques Neriah, een voormalige hoge officier in de militaire inlichtingendienst van de IDF en voormalig adviseur van premier Yitzchak Rabin, vertelde journalisten tijdens een conferentiegesprek georganiseerd door de Jerusalem Press Club op dinsdag:

“De recente gebeurtenissen in het westen van Syrië zijn het product van een tegencoup onder leiding van voormalige officieren van de 4e Divisie, ooit aangevoerd door Maher Assad, de broer van de verdreven president Bashar Assad.

Samen met enige betrokkenheid van Iran en Hezbollah probeerden ze inderdaad een omverwerping van het [nieuwe] regime te bewerkstelligen.

Laten we niet vergeten dat Bashar Assad verantwoordelijk is voor de dood van 600.000 Syriërs en de verdwijning van meer dan 60.000 Syriërs,” zei hij.

“Tsjetsjeense en Oeigoerse milities vielen de Alawitische provincies binnen en waren verantwoordelijk voor de recente moorden en executies daar,” voegde Neriah eraan toe.

Hij legde verder uit dat Israël “alle arsenalen van het leger van Assad had vernietigd” en voegde eraan toe: “We vielen gewoon de gedemilitariseerde zone binnen die sinds 1974 tussen ons en Syrië bestond en gingen nog verder … terwijl we een soort beschermende macht voor de Druzen opeisten.”

Neriah argumenteerde dat nu zijn vijanden van de Shia-as – Hezbollah en Iran – verslagen waren in Syrië, Israël zijn houding tegenover het nieuwe Syrische regime kon verzachten en kon proberen een conflict ermee te vermijden.

Geen marsen in Londen of New York

De Israëlische regering lijkt echter veel wantrouwiger te staan tegenover het nieuwe regime.

Dinsdag waarschuwde de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Sharren Haskel: “De internationale gemeenschap moet begrijpen dat dit een etnische zuivering is en dat het huidige Syrische regime zijn masker heeft laten vallen en zijn ware gezicht heeft laten zien: een radicale jihadistische organisatie.”

Ze bekritiseerde het gebrek aan internationale reactie en zei: “Je zult geen marsen zien in de straten van Londen of New York. Niemand zal vechten voor de vermoorde Alawieten. Niemand zal demonstreren in de straten van Parijs om families te beschermen die worden afgeslacht, en niemand zal een protestkamp opzetten op de Universiteit van Columbia om de christelijke of Druzische gemeenschappen in Syrië te redden.”

Minister van Defensie Israel Katz bezocht dinsdag de top van de berg Hermon en had een ontmoeting met IDF-troepen in de bufferzone naar Syrië. Hij werd vergezeld door plaatsvervangend stafchef generaal-majoor Tamir Yadai en brigadegeneraal Yair Palai, commandant van de 210e “Golan” Divisie.

“Elke ochtend wanneer Julani [al-Sharaa] zijn ogen opent in het presidentieel paleis in Damascus, zal hij de IDF over hem zien waken vanaf de hoogten van de berg Hermon en zich herinneren dat we hier zijn – en in alle veiligheidszones van Zuid-Syrië – om de inwoners van de Golan en Galilea te beschermen tegen elke bedreiging die van hem en zijn jihadistische bondgenoten uitgaat,” zei Katz.

“De IDF bereidt zich voor op een verblijf van onbepaalde duur in Syrië. We zullen de veiligheidszone en de berg Hermon in handen houden en ervoor zorgen dat alle veiligheidsgebieden in het zuiden van Syrië gedemilitariseerd blijven en vrij van wapens en bedreigingen. We zullen ook de veiligheid van de Druzen in de regio beschermen,” voegde hij eraan toe.

Verwijzend naar een reeks Israëlische luchtaanvallen op Syrië op maandag, vervolgde Katz: “Afgelopen nacht hebben we krachtig opgetreden tegen militaire doelen en meer dan 40 objecten in de zuidelijke regio van Syrië aangevallen om ons aangekondigde beleid uit te voeren en bedreigingen tegen de Staat Israël te verijdelen. We zullen onze banden met de lokale bewoners versterken en binnenkort, op de 16e van deze maand, zullen Druzen beginnen te werken in de gemeenschappen van de Golanhoogten.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox