Het lukt Trump weer – Nog een ambassade in Jeruzalem

Servië heeft aangekondigd dat het zijn ambassade naar Jeruzalem zal verplaatsen, net als zijn buurland Kosovo, nadat Israël instemde om het afgescheiden land met een moslim-meerderheid te erkennen en volledige diplomatieke betrekkingen aan te gaan.

Door Aryeh Savir/TPS, UwI |

De twee historische aankondigingen maken deel uit van een normalisatie overeenkomst tussen Servië en Kosovo, waarbij de Amerikaanse president Donald Trump heeft bemiddeld en die vrijdag bij het Witte Huis werd ondertekend.

Servië, dat zijn ambassade tegen juli 2021 zal verplaatsen, is het eerste Europese land dat een ambassade in Jeruzalem opent.
Premier Benjamin Netanyahu bedankte de Servische president Aleksandar Vucic voor ‘het besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de ambassade van zijn land daarheen te verplaatsen’. Hij bedankte ook Trump voor ‘zijn bijdrage aan deze prestatie. We zullen ons blijven inspannen om ervoor te zorgen dat nog meer Europese landen hun ambassade naar Jeruzalem overbrengen.’

Trump belde Netanyahu tijdens de ontmoeting met de Kosovaarse premier Abdullah Hoti en feliciteerde de twee leiders met hun besluit om volledige diplomatieke betrekkingen aan te knopen.
‘Kosovo zal het eerste land met een moslimmeerderheid zijn dat een ambassade in Jeruzalem opent. Zoals ik de afgelopen dagen heb gezegd, breidt de cirkel van vrede en erkenning van Israël zich uit en verwacht wordt dat nog meer landen zich erbij aansluiten,’ verklaarde Netanyahu.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi verwelkomde de aankondiging van Servië als ‘een belangrijke en moedige stap, die getuigt van de diepte van de betrekkingen tussen Israël en Servië, en zal leiden tot de versterking van de vriendschap tussen de twee naties’.

Israël beschouwt het besluit van Servië en Kosovo om ambassades in Jeruzalem te vestigen ‘als een symbolische stap in de richting van vrede tussen deze landen. De stad Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van de Staat Israël, zal een brug van vrede vormen voor de hele wereld’, vervolgde hij, en hij riep andere landen op om in hun voetsporen te treden en ‘hun ambassades naar Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, te verplaatsen’.

Ashkenazi bedankte ook Trump en de Amerikaanse regering voor het leiden van deze stap en ‘voor zijn regionale en internationale leiderschap.’
‘De Amerikaanse regering blijft leiden tot belangrijke diplomatieke doorbraken, zowel in onze betrekkingen met Servië en Kosovo, als in de bevordering van de normalisering en het historische vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Israël heeft geen betere bondgenoot dan de Verenigde Staten,’ zei hij.

De ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, vierde de ontwikkeling als ‘weer een doorbraak, weer een moslimland dat de banden met Israël normaliseert. Na de VAE en Kosovo geloof ik dat meer islamitische en Arabische Staten voor vrede zullen kiezen en de Palestijnen geïsloeerd achterlaten. Misschien zal dit er toekomstige Palestijnse leiders van overtuigen om concessies te maken voor vrede’, tweette hij.

De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leeuw, verwelkomde de stap en zei dat de hoofdstad ‘de natuurlijke plaats is van alle ambassades in het land en ik geloof dat in de komende jaren meer landen hun missies naar Jeruzalem zullen verplaatsen’.

De Tsjechische president Miloš Zeman, die lange tijd campagne heeft gevoerd voor de verplaatsing van de ambassade van zijn land naar Jeruzalem, verwelkomde de aankondiging van de twee landen. De Tsjechische Republiek heeft een cultureel en handelscentrum in Jeruzalem.

Brazilië en Honduras hebben handelskantoren in de hoofdstad.
Guatemala opende in mei 2018 een ambassade in de stad, een dag nadat de VS dit als eerste land ter wereld deed.
De president van Malawi, Lazarus Chakwera, heeft plannen aangekondigd om een diplomatieke vestiging in Jeruzalem te openen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.