Het is winter: Galilea staat in bloei!

Wat heeft het bloed van de Makkabeeën te maken met het bloed van de Messias? Ga met ons mee op een wandeling door het landschap van Galilea!

Door Esther Fischer | | Onderwerpen: natuur
Wanneer de bloemen bloeien in Galilea, begint de winter Foto: Yaakov Lederman/Flash90

Wanneer in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland eerst de temperaturen, dan de bladeren en tenslotte de eerste sneeuwvlokken vallen, dan is de winter aangebroken. Maar hoe verloopt de overgang van het warme naar het koude seizoen in Israël, meer specifiek in Galilea, in het noorden van het land?

Laten we eens kijken naar de planten die je daar kunt vinden.

Deze bloem kondigt de winter aan

In Galilea beginnen in de winter overal bloemen te bloeien. Iedereen die tijdens herfstwandelingen door de natuur een zachtpaars glinsterende plant tegenkomt, weet dat de winter is aangebroken. Het heet Colchicum, de tijdloze plant. Het bloeit als de zomer voorbij is. De Hebreeuwse naam is Sitvanit (סתוונית), wat vertaald kan worden als “herfstig”.

Veel kinderen in de regio gaan de natuur in als de eerste bladeren vallen en gaan op zoek naar deze plant. Het kondigt de komst van de winter aan.

Saffraan in plaats van sneeuw

De krokus is er in vele kleuren. Op grotere hoogte in Galilea komt de winterkrokus (Crocus hyemalis) voornamelijk in geel en wit. In het Hebreeuws heet deze plant karkom (כרכום), in het Arabisch curcum of saffraan. De specerij saffraan wordt verkregen uit de stigma’s van de crocus Crocus sativus, een in de herfst bloeiende soort. Men weet echter niet zeker of dit de oude saffraan is of de specerij curcum. Saffraan wordt genoemd in het boek Hooglied 4:14.

De winterkrokus, ongeveer 4 tot 8 centimeter hoog, is onder andere te bewonderen op de berg Meron.

Madeliefjes waar je ook kijkt

Vanaf de berg Meron gaat de wandeling verder naar Maalot, nabij de grens met Libanon. Madeliefjes bloeien in overvloed in de weiden, in het Hebreeuws worden ze chinnanit (חינית) genoemd, wat “sierlijk” betekent. Deze bloem is bijzonder populair bij kinderen in Israël.

Wilde cyclamen

In het door de zomer uitgedroogde noordelijke bosgebied stuit men soms op cyclamen, in het Hebreeuws rakefet (רקפת), in open plekken. Er zijn twee soorten cyclamen in Israël: de Griekse en de Perzische. In het noorden groeit de zeldzamere soort, die bloeit van oktober tot november en vooral voorkomt in bergachtige gebieden, op heuvels en hellingen. Voor een unieke natuurervaring moeten we naar het zuiden, onder de Carmel Mountains, ten zuiden van de stad Yokneam. Hier is een bebost gebied genaamd Givat Harkafot aan weg 672 nabij Kibboets Gilad, dat bekend staat om een waar tapijt van viooltjes in deze tijd van het jaar. Op de heuvel bloeien vooral cyclamen in witte tot roze tinten.

Deze plantensoort is ook in Israël beschermd.

Het bloed van de Makkabeeën

Bloedrood glanzen de knoppen, een mooie, beschermde plant die in de winter bloeit en ook op de Golan en in de bergen van Judea voorkomt: de Helichrysum sanguineum. Deze plant, die in het Hebreeuws Dam HaMakkabim HaAdom (דם-המכבים האדום) wordt genoemd – het rode bloed van de Makkabeeën – wordt ongeveer 40 tot 60 cm hoog en begint in de winter te bloeien. De rode bloemen, die lijken op bloeddruppels, verwelken niet als ze gedroogd zijn, daarom zijn ze erg populair als droogplant voor decoratie. De oorsprong van de naam ligt in de legende volgens welke de plant bloeit waar ooit, meer dan 2000 jaar geleden, een druppel bloed van de Makkabeeën op de grond viel. Tegenwoordig dient de bloem als symbool op Dodenherdenking voor de gevallen soldaten van de Israëlische strijdkrachten. In het Arabisch heeft deze bloem overigens een soortgelijke, maar toch net iets andere naam. Hier staat het bekend als Dam al-Massiah “دم المسيح”, vertaald als “Bloed van de Messias” of “Bloed van Christus”.

De olie van deze plant wordt gebruikt om huidirritaties te genezen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox