LedenHet is Pesach, maar zijn we nu slaven van een ander Egypte?

Voor het Joodse volk symboliseert de exodus uit de overgang van slavernij naar vrijheid. mensen die vroeger aan hun meesters toebehoorden, werden een volk dat zijn eigen meester is.

Door Rachel Avraham | | Onderwerpen: Pesach
Foto: Basel Awidat / Flash90

Dit artikel verscheen in het april / mei 2023 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Met Pesach benadrukken we, dat ieder zich zó moet gedragen alsof hij zelf uit Egypte is weggegaan. Maar zijn wij werkelijk een vrij volk? Hebben wij het moderne ‘Egypte’ verlaten?

Israël is in zijn geschiedenis door vele diepten heen gegaan. In bijna elke generatie heeft zich de situatie voorgedaan dat een of meer individuen of hele naties besloten het Joodse volk te vernietigen. Zelfs het voornemen om onze groei te smoren – zoals de farao voor ogen had toen hij beval alle pasgeborenen in de Nijl te gooien – is uiteindelijk gericht op vernietiging.

Wij hebben te maken gehad met Haman, de Assyriërs, de Babyloniërs, de Romeinen, Hitler – en dit zijn slechts enkelen van de vijanden die tot doel hadden het volk Israël existentiële schade toe te brengen. Door de eeuwen heen had elke Joodse gemeenschap een vijand die hen...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie