LedenHet fenomeen Itamar Ben Gvir

De controversiële en uitgesproken Israëlische politicus maakt veel Israëli’s woedend, maar hij weet waarschijnlijk precies wat hij doet.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: verkiezingen, Itamar Ben Gvir
Itamar Ben Gvir hitst de massa op bij de Damascuspoort in Jeruzalem. Foto: Flash90

Eén ding moet worden toegegeven in het geval van Itamar Ben Gvir, hij is niet dom en hij weet zijn tong de vrije loop te laten. Bovendien zegt hij vaak wat mensen denken en weet hij beter dan zijn Knesset-collega’s hoe hij mensen direct en open moet aanspreken.

De leider van de extreemrechtse Otzma Yehudit-partij is zo geaccepteerd in de Israëlische samenleving dat hij zelfs wordt uitgenodigd in linksgeoriënteerde kibboetsiem om zijn politieke agenda te presenteren in de aanloop naar de verkiezingen van volgende week. De zogenaamd “racistische” politicus wordt verwelkomd in gemeenschappen die ooit het hart vormden van het socialistische en liberale Israël. De 46-jarige Ben-Gvir is echter niet zomaar een “racistische” wapengek. Hij woont met zijn gezin in Hebron en was betrokken bij talloze strafzaken, waarbij hij uiteindelijk “slechts” acht keer werd veroordeeld.

Ik hoor van velen dat ze op Ben Gvir willen stemmen, maar het niet kunnen opbrengen. Dat is het met hem. Toen ik Ben Gvir laatst ontmoette op de groentemarkt in Jeruzalem, wees ik hem...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie