Leden“Het ene moment plan ik mijn bruiloft, het volgende moment ben ik boven Gaza”

Gevechtsnavigator A. vertelt hoe het is om aan het front te staan en zich tegelijkertijd zorgen te maken over haar familie, de gegijzelden en het hele land.

Door Tal Ariel Yakir | | Onderwerpen: Gaza
"A", een 24-jarige vrouwelijke navigator van een transportvliegtuig. Foto: Foto: IAF

Het volgende interview werd eind oktober afgenomen, kort na de terugkeer van Yocheved Lifshitz, 85, en Nurit Cooper, 79, uit gevangenschap van Hamas en voor het begin van het grondoffensief van de IDF in Gaza.

Majoor (gepens.) A., een gevechtsnavigator in Squadron 105, gestationeerd op Ramat David Air Base ten zuidoosten van Haifa, en een medisch student, heeft een ritueel voordat ze aan boord gaat van een F-16 vliegtuig. Ze loopt rond het enorme vliegtuig en bekijkt de vleugels, wielen en raketten terwijl ze haar rode haar in een lange vlecht vlecht. Pas dan klimt ze op de metalen ladder, neemt plaats achter de piloot en stopt haar vlecht in haar uniform.

Ze deed hetzelfde op 7 oktober, toen ze aankwam op de basis op de dag van de verrassingsaanval van de terroristische organisatie Hamas in de westelijke Negev. Die ochtend slaagden A. en haar verloofde, kapitein R., die in hetzelfde eskader dient, er net in om in de schuilkelder te komen, voordat een raket van Hamas niet ver van hun flat insloeg.

Onmiddellijk daarna haastten de twee...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie