Het ene drama na het andere

Israël lijkt van het ene drama in het andere te rollen. Na de Corona-pandemie was er de politieke ramp van de regerings­coalitie. In de schaduw van deze ramp zijn in Jeruzalem rellen uitgebroken. En Hamas gebruikt de situatie om de raket­beschietingen te hervatten.

Door Aviel Schneider |

Israël lijkt gewoon niet zonder drama te kunnen leven. Israël komt nu het jarenlange drama rond de wereldwijde pandemie te boven, vooral in vergelijking met andere naties die nog steeds midden in de crisis lijken te zitten. Maar nu zijn we verwikkeld in een politiek drama, zoals Israël dat nog nooit heeft meegemaakt, en dat de regering nu al twee jaar lang feitelijk verlamt. De verkiezingen van twee weken geleden hadden eindelijk een einde moeten maken aan deze situatie, maar dat is jammerlijk mislukt.

Zowel het rechtse blok als de oppositie die Bibi wil afzetten, zijn afhankelijk van de Arabische islamis­tische partij Ra’am. En dus lijkt er geen oplossing mogelijk, tenzij iemand van een van de Joodse partijen zijn verkiezingsbeloften breekt en van blok wisselt

In de schaduw van deze politieke ramp zijn, tot overmaat van ramp, rellen uitgebroken in Jeruzalem. Dit heeft Hamas in de Gazastrook ertoe gebracht raketaanvallen op Israël uit te voeren.

Rellen in Jeruzalem deze week. (Foto: Jamal Awad/Flash90)

Moslims over de hele wereld vasten momenteel overdag, om hun heilige maand Ramadan te vieren. Na zons­onder­gang en het daarop volgende beëindigen van het vasten met gebeden, gaan jonge Arabieren in Oost-Jeruzalem de straat op, waar ze Joden opjagen en slaan. De bijbehorende video’s worden vervolgens trots op sociale netwerken geplaatst, waardoor de onrust de naam TikTok Intifada heeft gekregen.

Omdat Joodse jongeren dit niet tolereren, nemen steeds meer jongeren het recht in eigen hand, vooral als de politie niet snel genoeg ingrijpt. Er circuleren nu veel video’s waarin men ziet hoe jonge Joden en Arabieren elkaar in elkaar slaan. Maar ook de Israëlische politie heeft haar activiteiten opgevoerd, en dus komen er steeds meer gewelddadige video’s uit Jeruzalem.

Natuurlijk kon Hamas deze kans om te escaleren niet laten liggen. In de afgelopen dagen zijn raketten op Israël neergekomen, met enkele gewonden als gevolg.

In het weekeinde werden 39 raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Enkele kwamen in de buurt van huizen neer. (Foto: Flash90)

Wint Hamas de Palestijnse verkiezingen (als die doorgaan)?
Ondertussen dreigt er een ramp aan Palestijnse kant. Israël wil de Palestijnse leiding in Ramallah helpen om een nog erger drama te voorkomen. Op 22 mei worden er verkiezingen gehouden in de Palestijnse gebieden, en zoals het er nu voorstaat heeft Hamas een goede kans om een meerderheid te behalen in het parlement van de Palestijnse Autoriteit, waardoor het niet alleen de controle krijgt over Gaza, maar ook over Judea en Samaria.

Wellicht zullen de spontane rellen in Jeruzalem en de raketaanvallen vanuit de Gazastrook een politieke rol spelen bij het verstoren van de komende verkie­zingen. De Palestijnse leiders willen de stemming nu al afgelasten, maar daarvoor hebben ze een excuus nodig, en dat moet Israël hun bieden. Zelfs de Jordaanse koning Abdullah II is betrokken bij onder­hande­lingen om een oplossing te vinden. Voor hem is een Hamas-regime ten westen van de Jordaan net zo gevaarlijk als voor Israël.

De situatie in het land is zo verhit dat Israël’s hoogste veiligheidsfunctionarissen, waaronder IDF stafchef Aviv Kochavi, Mossad chef Yossi Cohen en het hoofd van de Nationale Veilig­heids­raad, Meir Ben Shabbat, alle geplande reizen naar Washington hebben geannuleerd. Alle drie hadden dringende ontmoe­tingen gepland met hun Amerikaanse collega’s in een gecoör­dineerde poging om te voorkomen dat de regering-Biden de nucleaire overeenkomst met Iran van 2015 zou herstellen. Dat is op zich al een drama waar Jeruzalem met grote bezorgdheid naar kijkt. Veel veiligheidsexperts in het land zijn ervan overtuigd, dat de nieuwe Amerikaanse regering vastbesloten is om het Midden-Oosten drastisch anders te benaderen, wat al snel een valstrik voor Israël kan worden. Zoals men zegt, als het regent, giet het. En een ongeluk komt zelden alleen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.