LedenHet decemberdilemma en waarom Theodor Herzl een kerstboom had

Voor christenen mag de kersttijd een tijd van vreugde en geluk zijn, maar voor Joden vormen Kerst en Nieuwjaar een groot decemberdilemma.

Door Rachel Avraham |
Foto: Flash90

Rabbijn Joshua Eli Plaut van de Metropolitan Synagogue in Manhattan bespreekt in A Kosher Christmas hoe de Amerikaans-Joodse gemeenschap vanaf de jaren 1800 tot nu met Kerstmis heeft leren omgaan: Tis the Season to be Jewish.

Plaut merkt op dat het niet ongewoon is voor Joden om deel te nemen aan kerstactiviteiten: “Als jongetje dat opgroeide in Long Island, New York, in het begin van de jaren zestig, nam mijn moeder me mee om bij de Kerstman op schoot te zitten in het Gertz Department Store. Het was onvermijdelijk dat de Kerstman mij vroeg wat ik voor Kerstmis wilde hebben. Ik voelde me verplicht uit te leggen dat ik Chanoeka vierde. De Kerstman gaf me nog steeds een zuurstok. Een bezoek aan de Kerstman in het winkelcentrum was misschien niet ongewoon voor de meeste Amerikanen, maar het was niet op zijn plaats en vreemd voor een Joods kind wiens vader een gerespecteerde rabbijn en burgerrechtenactivist was in Great Neck, New York.”

“Jaren later vroeg ik mijn moeder waarom ze me meenam om bij de Kerstman op schoot...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie