LedenHervorming van het Israëlische Hooggerechtshof bevordert de democratie

Netanyahu’s plannen voor justitiële hervorming zijn nodig om te voorkomen dat een machtige minderheid haar wil oplegt aan de meerderheid.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Hooggerechtshof
De opperrechter van het Israëlische Hooggerechtshof, Esther Hayut (midden), met andere rechters tijdens het afscheid van de vertrekkende opperrechter George Karra (rechts van haar) op 29 mei 2022 in het Hooggerechtshof van Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Israëlisch links heeft een pagina uit zijn Amerikaanse vriendenboek gehaald en het platform van zijn politieke tegenstanders als “antidemocratisch” aan de kaak gesteld. Net als in de VS worden de door rechts voorgestelde stappen aangevallen als ronduit fascisme.

Nergens is dit meer het geval dan bij het voorstel om de jurisdictie van het Israëlische Hooggerechtshof en de methode die wordt gebruikt om rechters te selecteren, te wijzigen. En nergens kon de hysterie belachelijker zijn.

Waarom het parlement de overhand heeft

Israël heeft een eenkamerparlement en geen geschreven grondwet. Zo’n regeringsstructuur is nauwelijks uniek, en inderdaad, het land waar het idee van het parlement is ontstaan, namelijk Engeland, heeft al eeuwenlang hetzelfde systeem. Een sleutelelement van dit systeem is de suprematie van het parlement: niemand, of het nu de Kroon, de uitvoerende macht of de rechtbanken zijn, heeft de macht of het recht om het bevel van het Parlement niet te gehoorzamen of terug te draaien. In Engeland, volgens  Blackstone’s uiteenzetting, zou elke poging...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie